Irak

Irak on merkittävä valtio ennen kaikkea suurten luonnonvarojensa vuoksi. Irakin alueella on 8,7 % tunnetuista öljyvarannoista sekä 1,6 % maakaasuavarannoista. Irak on länsimaiden aikoinaan määrittämien rajojen mukaan perustettu valtio, jonka seurauksena se koostuu kolmesta toisilleen vihamielisestä kansanosasta.

Maan länsiosassa on sunnimuslimien asuttama alue, ja kaakkoisosassa asuvat shiiamuslimit. Kummatkin ovat arabeja, ja näiden välinen vastakkainasettelu johtuu ensi sijassa uskonnosta. Maan pohjoisosaa taas asuttavat kurdit, joilla on oma autonominen alue itsehallintoineen, Kurdistan Regional Government (KRG).

Kurdien merkittävin asia on kansallisuus, eikä kurdien kesken ole merkittäviä uskonnollisia ristiriitoja, vaikka kurdeissa on sekä sunni- että shiiamuslimeja.

Irakin etninen ja uskonnollinen jakautuminen

Yhdysvallat ja Britannia hyökkäsivät vuonna 2003 Irakiin ja kaatoivat maata hallinneen Saddam Husseinin hallinnon. Väkivalta jatkui Irakissa vielä vuosia Saddamin hallituksen kaatamisen jälkeen. Shiia- ja sunnimuslimien ja kurdien välillä oli rajuja yhteenottoja. Yhdysvaltojen miehitystä vastustavat aseryhmät tekivät iskuja sekä sotilas- että siviilikohteita vastaan. Lisäksi rikollisryhmiä toimi sodanjälkeisen sekasorron keskellä, ja ryöstöt ja sieppaukset olivat yleisiä. Yhdysvaltojen sotatoimet Irakissa päättyivät vuonna 2011.

Vuonna 2013 Irakin väestöryhmien väliset levottomuudet kiihtyivät entistä väkivaltaisemmiksi. Vuonna 2014 sunnimuslimien ääri-islamistinen terroristijärjestö ISIS valtasi Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin ja ilmoitti perustavansa maan pohjoisosaan oman valtionsa, kalifaatin. Irakin hallitus, Yhdysvallat ja kurdien KRG:n asejoukot (Peshmerga) taistelivat ISIS:in kalifaattia vastaan kolme vuotta. Vuonna 2017 Irakin hallitus julisti, että ISIS on ajettu pois Irakista, mutta Irakin ristiriidat jatkuvat senkin jälkeen. Lukkiintuneet valta-asetelmat estävät rauhan saavuttamista ja haittaavat sekä talouskasvua että demokratian kehitystä. Avoimia taisteluita Irakissa ei kuitenkaan tällä hetkellä käydä.