Liettuan ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Liettuan ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan suuntalinjoja vuosille 2016 -2020:

  • Saavuttaa Naton tavoite jäsenmaiden puolustusmenoissa (2 % BKT:sta)
  • Sotilaallisen turvallisuuden lisäksi otetaan huomioon tiedotus-, kyber-, talous-, energia-, infrastruktuuri- ym. turvallisuuden muodot
  • Euro-atlanttisen yhteistyön ja integraation vahvistaminen edistämällä EU-maiden solidaarisuutta ja tukemalla EU:n itäisen kumppanuuden tavoitteita
  • Liettuan suhteiden vahvistaminen Yhdysvaltoihin, Britanniaan, Saksaan, Ranskaan, Puolaan, Viroon, Latviaan, Pohjois-Eurooppaan ja muihin demokratioihin
  • Liettuan velvollisuuksien täyttäminen kansainvälisiä järjestöjä kohtaan ja Liettuan etujen ajaminen niissä
  • Suhteita kehittäminen ulkomailla asuviin liettualaisiin ja kannustaa heitä edistämään Liettuan hyvinvointia ja turvallisuutta.

Liettuan presidentti Gitanas Nausėda työvierailulla Suomessa. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kuvalähde: Presidentin kanslia.

Lisää aiheesta

Liettuan ulkopolitiikan päätavoitteena on kansallisen riippumattomuuden ja demokratian suojeleminen vastaamalla alueella ja maailmassa esiintyviin uhkiin. Yhtä tärkeä tavoite on valtion taloudellinen ja sosiaalinen kehitys sekä kansalaisten hyvinvointi.

Liettuan ulkopolitiikka perustuu kansallisiin etuihin ja niiden harjoittamisen jatkuvuuteen. Tehokas ja johdonmukainen ulkopolitiikka rakentuu yhteistyölle demokraattisten valtioiden solidaarisuuden, kansainvälisen oikeuden, ihmisoikeuksien ja vapauksien kunnioittamisen sekä hyvien naapuruussuhteiden hengessä.

Turvallisuuspolitiikkaa pidetään yhtenä ulkopolitiikan osatekijöistä sekä edellytyksenä ja perustana muille toimialoille. Vain laajan turvallisuuden valtion katsotaan voivan kehittyä menestyksekkäästi EU:ssa, kehittää suhteita muihin valtioihin ja valtioryhmittymiin sekä harjoittaa aktiivista talousdiplomatiaa.