Britannian asevoimat

Asevoimien vahvuus: 148 500 sotilasta, reservi 80 000 sotilasta

Asevoimien tehtävät

  • Britannian suvereenisuuden puolustaminen kotisaarella ja kansainyhteisön merentakaisilla alueilla
  • Ydinasepelotteen ylläpitäminen ja kehittäminen
  • Nato-liittolaisten puolustaminen asettamalla joukkoja liittokunnan joukkorakenteeseen
  • Viranomaisten tukeminen kriisitilanteissa sekä humanitaariset tehtävät ulkomailla
  • Kaikkien puolustushaarojen voimanprojisointikyvyn (kyky siirtää joukkoja meri- ja ilmakuljetuksin operaatioalueille) jatkuva kehittäminen

Lisää aiheesta

Britannian maavoimien rekrytointi perustui vuoteen 1960 asevelvollisuuteen ja varusmiespalvelukseen, jonka kesto oli kaksi vuotta. Viimeiset asevelvolliset kotiutettiin vuonna 1963. Palkattujen sotilaiden lisäksi asevoimat ylläpitävät reservijoukkoja, joista tärkein on vakinainen reservi (regular reserve). Se koostuu asevoimista eronneista sotilaista, jotka ovat tehneet määräaikaisen palvelussitoumuksen. Tämän reservin vahvuus on 43 000 sotilasta kaikista puolustushaaroista.

Suurimmat materiaalihankkeet ovat merivoimien kaksi Queen Elizabeth -luokan lentotukialusta ja alusten hävittäjälaivueet (48 kpl pystysuoraan nousevia F-35B Lightning II -hävittäjiä). F-35-koneita hankitaan myös ilmavoimille käytössä olevien Eurofighter Typhoon -hävittäjäkoneiden rinnalle. Koneiden tilausoptio käsittää yhteensä 138 konetta.

Maavoimien liikkuvuutta kehitetään hankkimalla uusi panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo Boxer sekä Ajax-rynnäkköpanssarivaunu. Noin 1 000 vaunun toimitus on maavoimien suurin kalustohankinta 2020-luvulla, ja niillä korvataan 40 vuotta käytössä olleet Warrior-, Scimitar- ja Spartan-vaunut.