Norjan puolustusvoimat

Puolustusvoimien tehtävät

  • Norjan ja Nato-liittolaisten puolustaminen
  • Liittolaisvahvennusten vastaanottaminen kriisin aikana
  • Norjan maa-, meri- ja ilmatilan valvonta sekä tiedustelu
  • Maan koskemattomuuden turvaamiseen liittyvät viranomaistoiminnot
  • Kansainvälinen yhteistyö
  • Siviiliyhteiskunnan tukeminen

Lisää aiheesta

Kylmästä sodasta lähtien Norja puolustusvoimat ovat valmistautuneet torjumaan Venäjän laajamittaista hyökkäystä Pohjois-Norjaan. Norjan pohjoisten alueiden strateginen merkitys on jatkuvasti suuri, sillä Murmanskin tukikohtiin tukeutuvat Venäjän pohjoisen laivaston strategiset ydinsukellusveneet ovat ydinpelotteen tärkein elementti.

Jo 1950-luvulta lähtien suurin osa Norjan maavoimista on keskitetty pohjoiseen Tromsin ja Finnmarkin (Ruijan) lääneihin. Maavoimien tehtävänä oli hidastaa venäläisten hyökkäystä Naton maavoimavahvennusten saapumiseen saakka. Vielä 1990-luvun alkupuolella Norjan maavoimien vahvuus oli 13 prikaatia, mutta siitä huolimatta Norjan operatiivinen suunnittelu oli täysin riippuvainen liittolaisvahvennuksista. Nykyisin Norjan maavoimien vahvuus on yksi vajaa prikaati, yksi erillinen pataljoona sekä rajajoukot Venäjän vastaisella rajalla.

Maavoimia on supistettu voimakkaasti viimeisten 30 vuoden aikana, mutta meri- ja ilmavoimat ovat saaneet huippumodernia kalustoa. Maavoimien riippuvuus liittolaisvahvennuksista on suurempi kuin koskaan aiemmin. Toisaalta sekä Norjan että Naton strategisen näkemyksen mukaan arktisella alueella tapahtuvassa aseellisessa konfliktissa meri- ja ilmavoimilla on ratkaiseva merkitys – maavoimien panos pelkistyy todennäköisesti erikoisjoukkojen käyttöön.

Lähteitä ja linkkejä

Norjan puolustusvoimat:
https://forsvaret.no