Norjan merivoimat

Vahvuus ja kokoonpano:

  • Vahvuus: 3 900 (palkattu henkilöstö 2 100 + 1 800 varusmiestä)
  • Fregattilaivue (Nansen-lk)
  • Ohjuskorvettilaivue (Skjold-lk)
  • Sukellusvenelaivue (Ula-lk)
  • Miinantorjuntalaivue (Oksøy-, Alta-lk)
  • Rannikkovartiosto

Lisää aiheesta

Norjan arktista politiikkaa tukevat valtamerikelpoiset merivoimat. Norjan 200 meripeninkulman talousvyöhykkeen sekä Huippuvuorten ja Jan Mayenin saaren kalastusvyöhykkeiden valvonta rauhan aikana on merivoimien vastuulla. Norjan strateginen sijainti Venäjän sukellusvenetukikohtien läheisyydessä on johtanut sukellusvenetorjunnan asettamiseen etusijalle. Norjan, Yhdysvaltojen ja Britannian merivoimien yhteistyön tärkein tehtävä on estää Venäjän merivoimien, erityisesti sukellusveneiden tunkeutuminen Pohjois-Atlantille.

Skjold-luokan ohjuskorvetti. Kuvalähde: en.wikipedia.org

Norjan merivoimien Nansen-luokan fregattien pääaseistus on amerikkalainen, ja fregattien suunnittelussa otettiin huomioon yhteistoimintakyky Yhdysvaltojen merivoimien kanssa. Sukellusveneentorjuntatorpedojen ja kaikuluotaimien ohella fregattien aseistukseen kuuluu keskipitkän kantaman Sea Sparrow -ilmatorjuntaohjuksia (Evolved Sea Sparrow Missile, ESSM) ja norjalaisen Kongsbergin valmistamia NSM (Naval Strike Missile)- meritorjuntaohjuksia. Alukset on varustettu Lockheed Martinin Aegis-taistelunjohtojärjestelmällä, joka on kehitetty Yhdysvaltojen laivaston ohjushävittäjille. Amerikkalaisten ohjushävittäjien tutka on kehittyneempi kuin Nansen-fregattien tutka, mutta se mahdollistaa tietyn yhteisoperaatiotason. Sea Sparrow -ohjukset eivät kuitenkaan sovellu ballististen ohjusten torjuntaan.

Venäjän asevoimien Kuolan niemimaan tukikohtaverkosto on perinteisesti ollut Norjan sotilastiedustelun pääkohteita. Signaalitiedusteluun on käytetty merivoimien aluksia, joihin sotilastiedusteluesikunta asettaa kuunteluteknikot. Uusi SIGINT-alus Marjata IV otettiin käyttöön vuonna 2016, ja edeltäjän Marjata III:n (nyk. Eger) käyttöikää on jatkettu. Marjata IV -aluksen kotisatama on Kirkkoniemi (Kirkenes), noin kahdeksan kilometrin päässä Venäjän rajasta.

Norjan merivoimia kehitetään 2020-luvulla korvaamalla 1990-luvulla käyttöön otetut kuusi Ula-luokan sukellusvenettä saksalaisen Thyssen Krupp -yhtymän A212-luokan sukellusveneillä, mutta lopullista hankintasopimusta ei ole vielä solmittu.

Fridtjof Nansen -luokan fregatti Thor Heyerdahl. Kuvalähde: regjeringen.no

Signaalitiedustelualus Marjata IV. Kuvalähde: no.wikipedia.org

Lähteitä ja linkkejä