Maavoimat

Maavoimien perinpohjainen transformaatio 1990-luvun jälkeen

  • Suurhyökkäyksen torjunnasta kansainvälisiin operaatioihin
  • Nykyinen näkemys: Tanskan puolustus alkaa Baltiassa

Vahvuus ja kokoonpano

  • Vahvuus: 8 000 ammattisotilasta
  • Yksi operatiivinen mekanisoitu prikaati (1. Prikaati)

Lisää aiheesta

1. Prikaati kuuluu Tanskan johtamaan Naton monikansalliseen Pohjoiseen divisioonaan (Multinational Division North), jonka esikunta on Latviassa ja osia Tanskassa. Lisäksi prikaati asettaa pataljoonan taisteluosaston Naton nopean toiminnan Response Force -joukkoihin.

Vuosien 2018–2023 puolustusselonteossa 1. Prikaatin kehittäminen on etusijalla, se saa uutta kalustoa, ja sen harjoitustoimintaa Virossa ja Latviassa lisätään. Tykistörykmentin vanhat M109-telahaupitsit korvataan 19 ranskalaisella Caesar-pyöräajoneuvohaupitsilla. Panssarirykmentin 44 Leopard 2A5 -taistelupanssarivaunua modernisoidaan A7-versioon valmistajan Krauss-Maffein tehtailla Saksassa. Prikaatin viestijärjestelmä digitalisoidaan hankkimalla maavoimien taktinen viestijärjestelmä.  2. Prikaati kouluttaa joukot 1. Prikaatille ja vastaa taktisesta sekä teknisestä kehittämisestä. 2. Prikaatilla ei ole operatiivisia tehtäviä.

Puolustusselonteossa päätettiin myös uuden jalkaväkirykmentin perustamisesta. Vuonna 2000 lakkautettu Slesvigin jalkaväkirykmentti Haderslevissa perustettiin uudelleen vuonna 2019. Rykmentti kouluttaa kevyen, 500 sotilaan vahvuisen nopean toiminnan pataljoonan kansainvälisiin tehtäviin. Suunnitelmien mukaan pataljoona on valmiudessa vuonna 2025.

155 mm:n pyöräajoneuvohaupitsi Caesar. Kuvalähde: forsvaret.dk

Lähteitä ja linkkejä