Aluepuolustusvoimat

  • Aluepuolustusvoimat perustettiin 1.1.2017.
  • Tavoitevahvuus on 53 000 sotilasta, joka on määrä saavuttaa jo vuonna 2019.
  • Pääosa joukoista on osa-aikaisia sotilaita.
  • 17 aluepuolustusprikaatia (yksi kussakin voivodikunnassa ja kaksi pääkaupungissa).
  • Aluepuolustusvoimien kehittäminen on priorisoitu.

Lisää aiheesta

Laki aluepuolustusvoimista annettiin syksyllä 2016 ja joukkojen perustaminen on edelleen kesken. Uusi puolustushaara perustettiin vastaamaan Venäjän hybridiuhkiin, ja niiden kehittäminen on priorisoitu muiden joukkojen edelle. Tavoitteena on luoda hyvin koulutettuja ja varustettuja kevyitä jalkaväkijoukkoja, jotka tuntevat hyvin oman voivodipiirinsä, ovat valmiina suojattavien kohteiden lähistöllä ja ovat lähes välittömästi valmiina taistelutehtäviin.

Noin 90 % aluepuolustusvoimien joukoista on vapaaehtoisia ja osa-aikaisia sotilaita, jotka koulutetaan piirikohtaisesti. Ainoastaan johtajat ovat ammattisotilaita. Aluepuolustusvoimien tulee saavuttaa suunnitelman mukainen noin 50 000 sotilaan määrävahvuus jo vuonna 2019. Ensimmäiset perustetut aluepuolustusprikaatit on sijoitettu Itä-Puolaan.

Aluepuolustusjoukkojen tulee pystyä saumattomaan yhteistoimintaan operatiivisten joukkojen kanssa. Niiden tärkeimpiä tehtäviä ovat avainkohteiden ja -henkilöiden, huoltoreittien sekä Nato-joukkojen tuloalueiden suojaaminen. Tämän lisäksi joukoille on kaavailtu roolia informaatio- ja kyberhyökkäysten torjunnassa.