Yleistietoja Puolasta

  • Puolan Tasavalta (Rzeczpospolita Polska)
  • Asukkaita: noin 38,1 miljoonaa
  • Pinta-ala: 312 679 km²
  • Pääkaupunki: Varsova
  • 16 voivodikuntaa (województwo)

Lisää aiheesta

Puolassa hallituksen johdossa toimiva pääministeri on yleensä parlamentin alahuoneen suurimmasta puolueesta. Kaksikamarinen parlamentti koostuu alahuoneesta (Sejm), jossa istuu 460 jäsentä, sekä 100-jäsenisestä senaatista. Alahuoneen vaalit pidetään neljän vuoden välein, ja käytössä on listaäänestys d’Hontin menetelmän mukaisesti. Valtionpäämies on viisivuotiskaudeksi valittu presidentti, joka nimittää pääministerin ja toimii myös asevoimien ylipäällikkönä.

Puola palasi konservatiivien hallintaan kahdeksan vuoden keskustahallinnon jälkeen, kun Laki ja Oikeus (PiS) -puolue otti merkittävän vaalivoiton lokakuussa 2015. Laki ja Oikeus painotti vaaliohjelmassaan voimakkaasti Euroopan siirtolaiskriisin teemoja ja siihen liittyviä pelkoja. Uuden hallituksen myötä Puola on joutunut vastakkainasetteluun Euroopan unionin kanssa mm. pakolaispolitiikasta. Seuraavat parlamenttivaalit Puolassa järjestetään vuonna 2019.

Puola liittyi Natoon vuonna 1999 Tšekin ja Unkarin kanssa ja tuli Euroopan unionin jäseneksi vuonna 2004. Samalla Puola sitoutui liittymään tulevaisuudessa myös euroryhmään. Schengen-alueeseen liittyminen vuonna 2007 lähensi Puolaa läntisen Euroopan kanssa.