Venäjän asevoimat maan rajojen ulkopuolella

Lisää aiheesta

Venäjällä on lähialueillaan lukuisia erilaisia sotilastukikohtia, ja toimintaa on myös kauempana olevissa kohteissa. Puolustusministeri Shoigun mukaan Venäjä aikoo laajentaa tukikohtaverkostoaan. Kysymyksessä on myös Venäjän merivoimien ja ilmavoimien kaukotoimintakoneiden tukeutumisen kehittäminen, jolloin mahdollisia neuvotteluosapuolia ovat Vietnam, Kuuba, Venezuela, Nicaragua, Seychellit ja Singapore.

Abhasiaan on sijoitettu 7. Krasnodarilainen Punalipun sotilastukikohta, jonne on ryhmitetty moottoroitu jalkaväkirykmentti. Azerbaidžanissa oli neuvostoajoilta peräisin Gabalan tutka-asema, jonka tehtävänä oli antaa ennakkovaroitus ohjushyökkäyksestä. Tutka-asema oli käytössä vuoteen 2013, jolloin maan hallitus ei enää halunnut jatkaa vuokrasopimusta. Gabalan jättämästä sektorista vastaa Venäjällä sijaitseva Armaviren tutka-asema. Armeniassa on yksi moottoroidun jalkaväkirykmentin tukikohta, yksi IVY:n yhteiseen ilmapuolustusjärjestelmään kuuluva tukikohta, yksi lentolaivue ja ilmatorjuntaohjuspatteri. Kaikkiaan venäläisjoukkoja on maassa 3 300 sotilasta. Etelä-Ossetian Tsinhvaliin on ryhmitetty 4. Kaartin sotilastukikohta. Tukikohdan joukkoja (mm. kaksi moottoroitua jalkaväkipataljoonaa) on sijoitettu Džaveen. Joukkoja on lisäksi yhdellä ampumakentällä ja Kurtan lentokentällä. Armeniassa ja Etelä-Ossetiassa on yhteensä 7 000 venäläistä sotilasta.

Kazakstanin venäläisillä tukikohdilla on tärkeä merkitys Venäjän puolustuskyvylle. Tunnetuin niistä lienee Baikonurin avaruuskeskus. Kapustin Jarin koeampuma-asema sijaitsee Venäjän puolella, mutta toimii myös  Kazakstanissa. Lisäksi Kazakstanissa on koeampuma-asemia ja mittausasemia sekä avaruusjoukkojen tutkakeskus ja erillinen kuljetuslentorykmentti.

Kirgisiaan on sijoitettu ilmavoimien noin 500 sotilaan tukikohta, testausasema ja seisminen mittausasema. Mailla on yhteiskäytössä ilmavoimien harjoitusalue. Moldovan Transnistriassa on rauhanturvaajien lisäksi kaksi moottoroitua jalkaväkipataljoonaa. Venäläissotilaita on yhteensä 1 500. Tadžikistanin Dušanbessa on sotilastukikohta, joka on Venäjän rajojen ulkopuolella olevista suurimpia. Sopimus tukikohdasta vahvistettiin vuonna 2013, ja se ulottuu vuoteen 2042 asti. Tukikohdan tehtävänä on puolustaa Venäjän etuja ja samalla parantaa Tadžikistanin omaa turvallisuutta yhdessä isäntämaan asevoimien kanssa. Nurekin kaupungin lähellä toimii avaruutta valvova optis-elektroninen kompleksi nimeltään ”Ikkuna”. Maassa on 5 000 venäläissotilasta.

Valko-Venäjällä on kaksi sotilastukikohtaa. Tutka-asema Volga lähellä Baranovitšin kaupunkia tarkkailee ohjusten laukaisuja ja valvoo avaruutta. Se on osa IVY:n yhteistä ilmapuolustusjärjestelmää, ja vuokrasopimus ulottuu vuoteen 2024. Toinen tukikohta Vileikassa on Venäjän merivoimien alueellinen viestikeskus, joka pitää yhteyttä strategisiin sukellusveneisiin. Ilmapuolustuksesta vastaavat hävittäjärykmentti (SU-27-SM3) ja neljä ilmatorjuntaohjusyksikköä (S-300).

Syyriassa Tartusin satamassa on toiminut vuodesta 1977 lähtien Venäjän merivoimien materiaalivarasto, jonka työntekijät ovat siviilihenkilöitä. Syyriassa on myös Venäjän Välimerellä toimivan laivaston tukikohta. Ilmahyökkäykset Syyriassa alkoivat 30.9.2015, jolloin maassa oli noin 2 000 venäläissotilasta. Marraskuun alussa 2015 sotilaiden määrä oli kaksinkertaistunut. Venäjän ilmavoimilla on käytössään neljä lentokenttää, joista Latakian kenttä on tärkein. Ilmatoimintaa ja lentokenttiä suojataan merijalkaväen joukoilla ja ilmarynnäkköjoukoilla sekä erikoisjoukoilla. Marraskuun 20. päivänä 2015 puolustusministeri Shoigu ilmoitti, että Syyriassa on 69 venäläiskonetta (mm. TU-160, TU-95, TU-22, Su-34, SU-27 ja IL-20).

Lähteitä ja linkkejä

Ari Rautala: Venäjän sotilasreformi. Asevoimien uusi ilme. MPKK/Strategian laitos 2014
https://www.swp-berlin.org/fileadmin/contents/products/comments/2014C09_kle_pst.pdf
The Military Balance 2015
www.ria.ru/spravka 26.3.2014,
www.vz.ru 5.11.2015,
www.rbc.ru 17.11.2015,
www.interfax.ru20.11.2015 ja