Osallistuminen kansainväliseen kriisinhallintaan on osa Suomen aktiivista ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Suomi osallistuu kansainväliseen YK:n, EU:n, Naton, Etyj:n ja kansainvälisten koalitioiden johtamaan kriisinhallintatoimintaan.
Puolustusministeriö vastaa sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistumisen poliittisesta valmistelusta, ohjauksesta ja valvonnasta sekä voimavarojen hankkimisesta siltä osin kuin tehtävät eivät kuulu Ulkoministeriön toimialaan. Puolustusvoimat vastaa kriisinhallintatoiminnan käytännön valmistelu- ja toimeenpanotehtävistä.
Kriisinhallintaoperaatioihin osallistuminen rahoitetaan Ulko- ja Puolustusministeriöiden erillisistä määrärahoista.
Osallistuminen uuteen operaatioon edellyttää aina erillistä päätöstä. Päätöksen osallistumisesta tekee yleensä Tasavallan Presidentti Valtioneuvoston esityksestä. Mikäli kriisinhallintaoperaatio on sotilaallisesti erityisen vaativa tai ei perustu YK:n turvallisuusneuvoston valtuutukseen, Valtioneuvoston on kuultava Eduskuntaa antamalla sille selonteko.
Sotilaallisessa kriisinhallinnassa käytetään pääosin samoja voimavaroja, joita on varattu kansalliseen puolustukseen. Kriisinhallintatoiminnasta saadaan näin kerättyä arvokasta kokemusta.