Intian talous

  • BKT: 2150 mrd euroa: Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) mukaan mailman 7. suurin kansantalous. BKT/capita n. 1800 euroa.
  • Kansantalous aloittain: maatalous: 15,4%, teollisuus: 23%, palvelut: 61,5%
  • Tärkeimmät kauppakumppanit: EU, Kiina, Yhdysvallat, Arabi-Emiraatit, Saudi Arabia.
  • Tärkeimmät vientituotteet: timantit ja muut jalokivet, petrokemian ja kemian tuotteet, koneet ja laitteet sekä maataloustuotteet ja muut raaka-aineet.
  • Intia on samalla kehittynyt maailman IT-osaamisen keskukseksi, ja kolme intialaista yritystä (Tata Consulting, Infosys ja ICL) ovat maailman suurimpien IT-alan yritysten joukossa.

Lisää aiheesta

Kansantalouden haasteita ovat talouskasvun ylläpitäminen, budjettivajeen ja inflaation pienentäminen, uusien työpaikkojen luominen (työmarkkinoille tulee kuukausittain miljoona uutta työikäistä nuorta) ja investointien houkutteleminen. Korruptio, byrokratia vaikeuttavat talouden kehittämistä.

Intian talouden rakenteen ongelmana on valmistavan teollisuuden hyvin pieni osuus bruttokansantuotteesta, vain noin 16%. Kiinassa vastaava luku on yli 30 prosenttia.

Köyhyysrajan alapuolella elää vielä noin viidennes väestöstä. Enemmistö maailman köyhistä asuu Intiassa.

Intia on kehittynyt maailman IT-osaamisen (tuotekehityksen, ohjelmoinnin ja konsultoinnin) vahvaksi alueeksi. Kolme intialaista yritystä, Tata Consulting, Infosys ja ICL, ovat maailman suurimpien informaatioteknologian yritysten joukossa.