Kiinan ilmavoimat

Lisää aiheesta

Ilmavoimat (People’s Liberation Army Air Force, PLAAF) vastaa Kiinan ilmatilan ja alueen koskemattomuudesta sekä ilmatilannekuvan muodostamisesta. Se valmistautuu toteuttamaan ilmatilanpuolustamistehtävät niin puolustuksellisesti kuin hyökkäyksellisesti. Ilmavoimien kehittämisen painopisteenä on tiedustelu- ja ennakkovaroituskyvyn kehittäminen sekä hyökkäys-, ohjuspuolustus- ja ilmakuljetuskyvyn parantaminen.

Ilmavoimat on organisoitu neljään tasoon, jotka ovat joukkotuotannosta vastaava Ilmavoimien esikuntataso sekä operatiiviset johtoportaat: alue-esikuntataso, tukikohtataso sekä komentopaikkataso. Operatiiviset yksiköt toimivat alue-esikuntien johdossa. Ilmavoimat toimivat divisioona- ja prikaatikokoonpanoissa.

Lentokalusto koostuu taistelu- ja harjoituskoneista, pommikoneista, kuljetuskoneista, ilmatankkauskoneista, erikoistehtäviin suunnitelluista koneista sekä helikoptereista ja lennokeista. Ilmavoimilla on 2397 taistelukykyistä lentokonetta sekä noin 20 monitoimi- ja noin 30 kuljetushelikopteria. Pääosa asevoimien helikopterista on maa- ja merivoimien kalustoa. Asevoimissa on kaikkiaan noin 1130 helikopteria, joista 240 taisteluhelikopteria, 391 monitoimihelikopteria, 451 kuljetushelikopteria. Loput noin 50 helikopteria ovat merivoimien käytössä tiedusteluun ja valvontaan sekä sukellusveneiden torjuntaan ja meripelastukseen.

Lähteitä ja linkkejä

China’s Military Strategy, The State Council Information Office of the People’s Republic of China, May 2015, Beijing

http://eng.mod.gov.cn/ArmedForces/airforce.htm