Kiinan merivoimat

Lisää aiheesta

Merivoimien (People’s Liberation Army Navy, PLAN) tehtävänä on Kiinan meriliikenteen ja merellisten intressien suojaaminen sekä alueellisen koskemattomuuden turvaaminen merialueilla. Merivoimien kehittämisen painopisteenä on yhteisoperaatioiden hallinta, valtamerikelpoisuuden kehittäminen sekä uskottavan strategisen pelotteen ja vastaiskukyvyn kehittäminen.

Merivoimien esikunta johtaa hallinnollisesti kolmea laivastoa: Pohjoinen, Itäinen ja Eteläinen laivasto. Laivastot ovat merivoimien ylin operatiivinen johtoporras ja ne toimivat alue-esikuntien operatiivisessa johdossa. Laivastoon voi kuuluu pinta-aluksia ja sukellusveneitä, osia merivoimien ilmavoimista, tukeutumistukikohtia, rannikkopuolustusjoukkoja ja merijalkaväkeä. Laivastot on organisoitu siten, että ne kykenevät johtamaan syvän meren operaatioita, rannikkopuolustusta sekä laivaston ilmaoperaatioita.

Merivoimilla on:

  • sukellusveneitä 62, joista strategisia 4 ja taktisia 58
  • taistelualuksia 83, joista lentotukialuksia 1, hävittäjiä 23, fregatteja 59. Lisäksi partio- ja rannikkoaluksia on noin 206
  • miinanraivausaluksia 42
  • maihinnousualuksia 57 ja maihinnousulauttoja 87 ja huoltoaluksia 186
  • 3 meritorjuntaohjusrykmenttiä
  • merivoimien ilmavoimilla on taistelukoneita, pommikoneita, elektronisentiedustelunkoneita ja valvontakoneita sekä helikoptereita (sukellusvenetorjunta, valvonta, SAR ja kuljetus)
  • merijalkaväkeä (3 prikaatia, yhteensä 15 000 sotilasta). Suunnitelmissa on nostaa merijalkaväen vahvuus 100 000 sotilaaseen lähivuosien aikana.

Lähteitä ja linkkejä

The Miltary Balance 2018

China’s Military Strategy, The State Council Information Office of the People’s Republic of China, Beijing, May 2015

http://eng.mod.gov.cn/ArmedForces/navy.htm