Yhdysvaltojen ydinasepelote

 • US Strategic CommandYhdysvaltojen strategisesta ydinpelotteesta vastaa US Strategic Command -joukkoryhmä
 • Kaikki ydinaseet keskitetyn ylijohdon alaisia
 • ydinasetriadin komponentit: maasijoitteiset, lentokonesijoitteiset ja alussijoitteiset ydinaseet
 • Ydinaseiden kuljetus/laukaisualustoina ilmavoimien ja merivoimien lentokoneita ja aluksia sekä maahan kaivettuja laukaisusiiloja
 • Ilmavoimien ydinaseistus:
  • 400 siilosijoitteista mannertenvälistä ydinkärkiohjusta (ICBM)
  • 80–90 strategista pommikonetta, jotka kuljettavat ydinaseita
 • Merivoimien ydinaseistus:
  • 14 Ohio-luokan sukellusvenettä, joissa strategisia ydinkärkiohjuksia
 • Kantolaitteisiin ja laukaisualustoihin yht. 5 800 ydinkärkeä, joista käytössä 1 750

Lisää aiheesta

Siiloihin sijoitettujen mannertenvälisten Minuteman III -ohjusten laukaisualueet ovat Coloradon, Nebraskan, Wyomingin, Pohjois-Dakotan ja Montanan osavaltioissa. Ohjuksen kantama on 13 000 kilometriä ja niiden kuljettamien ydinkärkien räjähdysvoima 300–335 kilotonnia. Puolet ohjuksista pystyy kuljettamaan 1–3 ydinkärkeä ja puolet vain yhden ydinkärjen. Minuteman-ohjukset ovat jo noin 50 vuotta vanhoja, mutta niiden seuraajajärjestelmä (Ground-Based Strategic Deterrent, GBSD) saadaan palveluskäyttöön vasta 2030-luvulla.

Merivoimien Ohio-luokan sukellusveneissä on kussakin 20 pystysuoraa laukaisuputkea Trident II D5 -ydinkärkiohjuksille. Ohjuksen kantama on yli 12 000 kilometriä, ja ohjuksessa voi olla 1–8 ydinkärkeä, joiden räjähdysvoima on 90–455 kilotonnia.

Strategisten B-52H-pommikoneiden (60–70 kpl) kuljettamien, ydinkärjillä aseistettujen risteilyohjusten kantama on noin 2 500 kilometriä ja niiden ydinkärkien räjähdysvoima 5–150 kilotonnia. B-2-pommikoneiden (n. 20 kpl) aseistuksena voi olla 400 kilotonnin tai jopa 1,2 megatonnin ydinpommeja. Strategiset pommikoneet tukeutuvat Pohjois-Dakotassa, Louisianassa ja Missourissa oleviin tukikohtiin. Pommikoneet ovat strategisia aseita niiden pitkän toimintasäteen vuoksi (B-52H: 7 200 kilometriä, B-2: 11 000 kilometriä). Toimintasädettä voidaan jatkaa ilmatankkauksella.

Asevoimilla on em. kantolaitteisiin ja laukaisualustoihin yhteensä 1 750 operatiivisessa käytössä olevaa ydinkärkeä. Varastoituina on 2 050 kärkeä, ja 2 000 kärkeä on poistettu käytöstä ja odottamassa purkamista.

Lisäksi Yhdysvalloilla on taktisia ydinaseita, B-61-tyyppisiä vetypommeja, jotka on tarkoitettu pudotettaviksi esim. F-15- ja F-16-hävittäjäkoneista. Pommeja on kaikkiaan noin 230 kappaletta, joista noin 150 on varastoitu Nato-maihin (Belgia, Hollanti, Saksa, Italia, Turkki). Pommeista on tehty uusi ja aiempaa tarkemmin maaliin osuva versio. Räjähdysteho on 50 kilotonnia.

Ydinaseiden käyttöä harjoitellaan säännöllisesti, jotta järjestelmät toimisivat halutulla tavalla. Lisäksi mannertenvälisiä ohjuksia laukaistaan aika ajoin ilman taistelukärkeä, esim. Minuteman-ohjuksia Kaliforniasta noin 7 000 kilometrin päässä eteläisellä Tyynellämerellä olevalle maalialueelle. Laukaisuista annetaan ennakkoilmoitus väärinkäsitysten välttämiseksi.

Ydinpelotteen ylläpitäminen on kallista: Kongressin budjettiviraston (CBO) laskelmien mukaan Yhdysvaltojen ydinpelotteen ylläpito- ja modernisointikustannukset vuosina 2019–2028 ovat lähes 500 mrd USD.

Vastustajien ydinaseiden käytön havaitsemiseksi Yhdysvalloilla on globaali ennakkovaroitusjärjestelmä (Early Warning), johon sisältyy satelliitteja ja tutka-asemia.

Lähteitä ja linkkejä