Yhdysvallat (USA, United States of America)

  • Pinta-ala: 9 826 000 km2
  • Liittovaltio, jossa 50 osavaltiota
  • Pääkaupunki: Washington DC (660 000 asukasta)
  • Asukasluku: noin 327 miljoonaa
  • Väestön etninen jakaantuminen: 80 % valkoisia (eurooppalaisia ja latinoita), 13 % afroamerikkalaisia, 5 % aasialaisia, 1 % alkuperäisasukkaita, 3 % muita.

Lisää aiheesta

Yhdysvaltojen kartta: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:US_map_-_geographic.png
Yhdysvaltojen osavaltiot: 
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yhdysvaltain_osavaltiot.svg

Väestön koostumus

Yhdysvaltojen väestö on etniseltä taustaltaan hyvin monipuolinen. Afroamerikkalaisten osuus muodostui suureksi orjakaupan johdosta aina 1800-luvulle asti, jolloin myös eurooppalaisten maahanmuutto oli voimakasta. Englanti vakiintui valtakieleksi jo varhain, mutta viime aikoina on erityisesti espanjankielisen ja myös aasialaistaustaisen väestön määrä kasvanut voimakkaasti.

Maan asukkaat saavat määrittää etnisen ryhmänsä väestönlaskennan yhteydessä. Viranomaisten käytössä oleva rotuluokittelu erittelee mm. valkoiset (80 %), afroamerikkalaiset (13 %) ja ”alkuperäisasukkaat” ( intiaanit ja eskimot, 1 %) sekä aasialaiset ja Tyynenmeren asukkaat. Valkoiseen väestöön sisällytetään myös espanjalais-latinot, joita on noin 15 % väestöstä.

Kielten jakautuma: Englanti 78 %, espanja 13 %, muut eurooppalaiset kielet 4 % ja aasialaiset kielet 3 %.

Suurimmat kaupunkialueet

New York – Newark 19 miljoonaa asukasta, Los Angeles – Long Beach – Santa Ana 12 miljoonaa, Chicago 9 miljoonaa, Miami 6 miljoonaa, Dallas – Fort Worth 6 miljoonaa, Washington DC (pääkaupunkiseutu) 5 miljoonaa asukasta.

Suurimmat kaupungit: New York 8,2 miljoona asukasta, Los Angeles 3,8 miljoonaa, Chicago 2,8 miljoonaa asukasta.

Uskonnot

Suurimmat uskontoryhmä ovat: protestantit 47 %, katoliset 21 %, juutalaiset 1,9 %, mormonit 1,6 %, muut kristilliset 1,6 %,  muslimit 0,9 prosenttia ja buddhalaiset 0,7 %.

Lähteitä:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_cities_by_population