Muut avaruustoimijat

  • Ranska: avaruusohjelma ja sotilaallisia satelliitteja, avaruusjohtoporras
  • Britannia: Space Command ja erilaisia avaruusohjelmia
  • Saksa: avaruusjohtoporras perustettu
  • Italia: avaruusjohtoporras perustettu
  • Kanada: avaruusjoukot perustettu ilmavoimiin
  • Intia: kokemusta avaruustoiminnasta, ASAT-kykyä
  • Iran: avaruusohjelma alkuvaiheessa, omia satelliitteja, yhteistyötä Venäjän ja Pohjois-Korean kanssa
  • Japani: avaruustoiminta ollut ei-sotilaallista, muutos turvallisuuteen liittyvän avaruustoiminnan mahdollistamiseksi
  • Pohjois-Korea: ensimmäinen satelliitti avaruuteen 2012, avaruuskyvyt kytkeytyvät ballististen ohjusten kehitykseen

Avaruustoiminta on yleisnimitys ihmisen toiminnalle avaruudessa, joksi yleensä määritellään kaikki yli 100 kilometrin etäisyydellä Maasta tapahtuva toiminta. Avaruusvaltioita on 11 eli maita, jotka ovat laukaisseet omalla kantoraketillaan oman satelliitin kiertoradalle. Noin 30 maalla on omia satelliitteja avaruudessa.

Ranska

Ranskan avaruuspuolustuskeskus (ransk. Commandement de l’Espace, CdE) on Ranskan ilma- ja avaruusvoimien (ransk. Armée de l’air et de l’espace) komentoyksikkö, joka perustettiin vuonna 2010. Vaikka Ranskan avaruusbudjetti ei ole kasvanut 2000-luvun alun jälkeen, se on edelleen suurin Euroopan avaruusjärjestön (ESA) jäsenmaista ja toiseksi suurin (Yhdysvaltojen jälkeen) 2,33 miljardilla eurolla.

Ranskalla on jo pitkään ollut avaruusohjelma ja sotilaallisia satelliitteja, mutta vasta vähän aikaa on kehitetty hyökkäyksellisiä ja puolustuksellisia avaruustoimintakykyjä. Ranskan ensimmäinen avaruuspuolustusstrategia 2019 kuvaa tätä kehittämistä.

https://www.gouvernement.fr/sites/default/files/locale/piece-jointe/2020/08/france_-_space_defence_strategy_2019.pdf

Britannia

UK Space Command on asevoimien avaruusoperaatioiden komentokeskus, joka sijaitsee RAF High Wycombessa. Siinä työskentelee meri-, maa- ja ilmavoimien henkilöstöä. Space Command kokoaa, analysoi ja arvioi avaruustietoja tukeakseen brittien ja liittoutuneiden sotilasjoukkoja. Operaatiokeskuksessa seurataan omien satelliittien turvallisuutta ja kiertoratojen tapahtumia, mukaan lukien mahdollisia satelliittien törmäyksiä ja esineiden palaamista ilmakehään.

Britannian avaruusjärjestö (UK Space Agency) tukee ohjelmiensa kautta investointeja avaruussektorille, avaruustehtävien ja -kyvykkyyksien toteuttamista sekä avaruuden puolustamista. Esimerkiksi LaunchUK-ohjelma on Britannian satelliittilaukaisuohjelma, joka auttaa kasvattamaan Britannian pienten satelliittien ja matalien lentoratojen markkinoita.

https://www.raf.mod.uk/what-we-do/uk-space-command/

Saksa

Saksan avaruuspuolustuskeskus (saks. Weltraumkommando) perustettiin Uedemiin vuonna 2021. Siihen koottiin suorituskykyjä ilmavoimista sekä kyber- ja informaatio-domainin osaajista. Puolustusministeriön mukaan asevoimat vastaa avaruuden kasvavaan merkitykseen maan toimintakyvylle, väestön hyvinvoinnille ja asevoimien kasvavaan riippuvuuteen avaruusperustaisista tiedoista, palveluista ja tuotteista. Keskus tekee yhteistyötä Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen DLR:n (saks. Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V. DLR) kanssa.

Saksan ilmailu- ja avaruuskeskus on sekä avaruusjärjestö että ilmailun ja avaruustekniikan tutkimuslaitos. Saksa on ESA:n toiseksi suurin rahoittaja.

https://www.bundeswehr.de/de/organisation/luftwaffe/aktuelles/das-weltraumkommando-in-uedem-5181718

Italia

Italian avaruusoperaatioiden johtoporras (ital. Comando delle Operazioni Spaziali, COS) perustettiin vuonna 2020, ja se on asevoimien yhteinen avaruusjohtoporras. Sen tehtävä on vahvistaa kansallista toimintakykyä avaruudessa, puolustaa kansallisia avaruusresursseja ja integroida asevoimien avaruusperustaiset palvelut tehokkaasti osaksi toimintaansa. COS operoi sotilassatelliitteja, joita ovat esimerkiksi Sicral 1B, Sicral 2, Athena-Fidus, OPTSAT-3000 ja COSMO-SkyMed.

https://www.difesa.it/SMD_/COVI/COS/Pagine/default.aspx

Kanada

Kanadan asevoimien 3. Kanadan avaruusdivisioona (engl. 3 Canadian Space Division, 3 CSD) on vastuussa avaruussuorituskykyjen tuottamisesta operaatioiden tukemiseksi. 3 CSD on Kanadan ilmavoimien komentajan alainen yksikkö ja se vastaa avaruuden tilannetietoisuudesta, avaruusperustaisesta tuesta sotilasoperaatioille sekä kotimaassa että ulkomailla. 3 CSD puolustaa ja suojelee sotilaallisia avaruusvalmiuksia yhteistyössä liittolaistensa ja kumppaniensa kanssa. Se saavutti täyden toimintakyvyn vuonna 2022. 3 CSD esikuntaan kuuluu Advanced Space Effects Flight (ASE), joka vastaa yhteistyöstä kansallisten ja kansainvälisten avaruusliittolaisten ja kumppaneiden kanssa. 3 CSD:n komentajan alaisuudessa toimii 7 Wing (Space).

https://www.canada.ca/en/air-force/corporate/3-canadian-space-division.html

Intia

Intialla on yli 50 vuoden kokemus avaruustoiminnasta, pääosin ei-sotilaallisesta toiminnasta. Vasta viime vuosina asevoimia on kehitetty aktiiviseksi avaruuskykyjen hyödyntäjäksi ja luotu sotilaallisia avaruusvalmiuksia. Intia osoitti ASAT-kykynsä vuonna 2019 tuhoamalla yhden oman satelliittinsa. Intia suoritti heinäkuussa 2019 ensimmäisen simuloidun avaruussodankäyntiharjoituksensa, nimeltään IndSpaceEx. Tavoitteena oli saada arvio avaruusuhista ja luoda yhteinen avaruussodankäynnin doktriini.

Defence Space Agency (DSA) on Intian armeijan joint-virasto, joka sijaitsee Bengalurussa  Karnatakassa. Viraston tehtävänä on hoitaa Intian avaruussodankäynti- ja satelliittitiedustelua. DSA:ssa on henkilöstöä kaikista kolmesta puolustushaarasta.

Intian avaruustutkimusorganisaatio (ISRO) laati vuonna 2006 ensimmäisen ehdotuksensa ihmisen lähettämisestä avaruuteen, minkä vuoksi aloitettiin tarvittavan infrastruktuurin ja avaruusalusten kehittäminen. Tähän mennessä ISRO on kehittänyt suurimman osan tarvittavista teknologioista, kuten miehistömoduulin ja miehistön pelastautumisjärjestelmän, avaruusmuonituksen ja elämää ylläpitävät järjestelmät.

Moskovaan oli määrä perustaa ISRO Technical Liaison Unit (ITLU) helpottamaan joidenkin keskeisten teknologioiden kehittämistä ja erityisten laitteiden rakentamista. ISRO lähetti heinäkuussa 2023 Sriharikotan avaruuskeskuksesta  laskeutumisluotainta ja mönkijää kuljettavan avaruusaluksen Chandrayaan-3:n Kuuhun. Tutkimuskohteena on Kuun etelänapa.

https://en.wikipedia.org/wiki/ISRO

Iran

Iranin avaruusjärjestö (ISA) on Iranin valtion avaruusjärjestö. Iranilla on alkuvaiheessa avaruusohjelma, joka sisältää pienikokoisten satelliittien rakentamisen ja laukaisemisen, mutta kyky on rajallinen. Ensimmäisen oman satelliitin laukaisu onnistui vuonna 2009. Iran on ilmoittanut kykenevänsä häiritsemään kaupallisia satelliittisignaaleja. Iranin avaruus- ja ballististen ohjusten järjestelmien arvioidaan perustuvan Venäjältä ja Pohjois-Korealta saatuun teknologiaan. Suuri osa teknologiankehityksestä liittyykin kantoraketin kehittämiseen keskimatkan ohjuksesta. Iranin avaruusohjelma on ollut Iranin puolustusministeriön vetämä.

Japani

Japanin avaruusjärjestö, (engl. Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA) muodostettiin vuonna 2003. Japani on vakiintunut avaruustoimija, mutta sen avaruustoiminta on ollut täysin ei-sotilaallista. Vuonna 2008 Japani muutti perustuslakiaan kansallisen turvallisuuteen liittyvän avaruustoiminnan mahdollistamiseksi, ja viime aikoina on keskusteltu avaruusvoimavarojen tai sotilaallisten avaruustilannetietoisuusvalmiuksien (SSA) kehittämisestä. Sotilaallisessa avaruustoiminnassa tehdään uudelleenjärjestelyä ja parannetaan SSA-valmiuksia sotilaallisten ja siviilisovellusten tukemiseksi.

Pohjois-Korea

Pohjois-Korean virallinen avaruusvirasto on National Aerospace Development Administration (NADA). Se on jo lähettänyt kaksi satelliittia kiertoradalle, vuonna 2012 ja vuonna 2016, mutta on epäselvää, onko niissä mitään toiminnallisuuksia. Maan avaruuskyvyt kytkeytyvät ballististen ohjusten kehitykseen. Maalla ei ole todettu kykyä hyökätä avaruudessa oleviin kohteisiin, mutta sillä on kyky häiritä siviili-GPS-signaaleja rajoitetulla maantieteellisellä alueella. Pohjois-Korean valtionmedia ilmoitti huhtikuussa 2023, että maa on rakentanut ensimmäisen vakoilusatelliittinsa ja valmistelee sen laukaisua.