Kiinan strategiset ohjusjoukot

  • PLA:n ohjusjoukot (People’s Liberation Army Rocket Force, PLARF) neljäs puolustushaara
  • suoraan Keskussotilaskomission alaisuudessa
  • kaikki PLA:n taktiset ja strategiset ohjukset, sekä konventionaalisilla taistelukärjillä että ydinkärjillä varustetut
  • kalustoa kehitetty ja lukumäärää lisätty voimakkaasti viimeisten 10 vuoden aikana
  • operatiiviseen käyttöön otetut tai tulossa olevat ohjukset: keskipitkän kantaman hypersooninen DF-17 (CH-SS-22) ja keskipitkän kantaman DF-21D (CH-SS-5)
  • operatiiviseen käyttöön juuri otetut sukellusveneistä laukaistava CH-SS-N3-ohjus
  • uudet ohjukset herättäneet huolta Yhdysvalloissa: kyky vaikuttaa Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivaston aluksiin

Ohjusjoukkojen käytössä olevien ohjusten lukumäärä ei ole tiedossa, mutta käytössä on noin 140 ydinkärjillä varustettujen mannertenvälisten ohjusten laukaisualustaa, noin 200 keskipitkän kantaman ohjusten laukaisualustaa (joista osa ydinkärjillä) ja yli 200 lyhyen kantaman ohjusten laukaisualustaa. Lisäksi ohjusjoukoilla on yli 100 risteilyohjusten laukaisualustaa. Ohjusjoukkojen alaisuudessa toimivat myös merivoimien kuusi 094-luokan ohjusvenettä, joista jokainen voi kantaa 12 ballistista ohjusta.

Ohjusjoukkojen tärkein tehtävä on toimia pelotteena ja ennaltaehkäistä ydinaseiden käyttö Kiinaa vastaan. Niiden on pystyttävä vastaiskuun ydinaseilla tai toteuttamaan pistemäisten kohteiden tuhomainen perinteisillä ohjuksilla. Tehtävien toteutukseen ohjusjoukoilla on käytössään sekä ydin- että tavanomaisin taistelukärjin varustettuja ohjuksia. Ohjusjoukkojen kehityksen painopisteenä on strategisen pelotteen ja ydinasevastaiskun kehittäminen sekä keski- ja pitkän kantaman iskukyvyn parantaminen.

Ohjusjoukot ovat suoraan Keskussotilaskomission alaisia, ja niillä on oma esikunta. Esikunnan alaisuudessa on kuusi armeijatasoista ohjustukikohtaa, jotka koostuvat prikaateista.

Kiinan konventionaalisten ohjusten kantamia. Kuvalähde: commons.wikimedia.org, By United States Department of Defense – Public Domain.

Kiinan ydinkärjillä varustettujen ohjusten kantamia. Kuvalähde: commons.wikimedia.org By United States Department of Defense – Public Domain.