Venäjän sotilaspiirit

Asevoimissa viisi sotilashallinnollista sotilaspiiriä:

  • Itäinen (Habarovsk)
  • Keskinen (Jekaterinburg)
  • Eteläinen (Rostov-on-Don)
  • Läntinen (Pietari)
  • Pohjoinen laivasto (Severomorsk), rinnastetaan sotilaspiiriin

Sotilaspiirin komentaja johtaa kaikkia alueensa yhtymiä, joukko-osastoja, kutsunnoista vastaavia komissariaatteja, sotilasopetuslaitoksia, muita laitoksia ja alueensa laivastoa. Poikkeuksen muodostavat suoraan ylipäällikön alaisuudessa olevat joukot.

Läntinen sotilaspiiri aiotaan jakaa Moskovan ja Leningradin sotilaspiireiksi kuten aiemminkin.

Venäjän sotilaspiirit:

Venäjän sotilaspiirit. Kuvalähde: mil.ru

Venäjän sotilaspiirit. Kuvalähde: mil.ru

Sotilaspiiri Moottoroitu tai panssaridivisioona Moottoroitu tai panssariprikaati Ilmarynnäkköprikaati tai -divisioona
Läntinen

3

5

1

Pohjoinen laivasto

3

Eteläinen

4

7

1

Keskinen

1

6

1

Itäinen

2

11

2

Sotilaspiirit vastaavat myös alueensa laivastoista: läntisellä on Itämeren laivasto, eteläisellä Mustanmeren laivasto ja Kaspianmeren lippue ja itäisellä Tyynenmeren laivasto. Näin on siis periaatteessa, mutta käytännössä yleisesikunnalla ja merivoimin esikunnalla on määräävä rooli alusten käytössä. Taulukossa esitetyt lukumäärät sisältävät myös merijalkaväen prikaatit. Kaikilla sotilaspiireillä on tietenkin myös tarvittavat tukielementit, kuten tykistö- ja raketinheitinyksiköt, pioneerijoukot, viestijoukot ja erikoisoperaatiojoukot.

Ennen Ukrainaan toteutettua suurhyökkäystä monet joukot oli muodostettu pataljoonittain taisteluosastoiksi. Silloin esimerkiksi prikaatista perustettiin kaksi tai kolme taisteluosastoa, (Battalion Tactical Group, BTG). Näiden vahvuus on noin 800 sotilasta. Näitä pataljoonan taisteluosastoja arvioitiin olleen noin 100 Ukraina rajoilla helmikuussa 2022.