Yhdysvallat avaruudessa

  • avaruusoperaatioiden johtoporras (USSPACECOM), avaruusjoukot 2019
  • kyky häiritä satelliittinavigointipalvelujen signaaleja
  • Tähtien sota: avaruussodankäynnin ensi askeleet
  • avaruus uutena sodankäynnin alueena
  • NASA vastaa Yhdysvaltain avaruusohjelmasta ja siviili-ilmailun tutkimuksesta
  • avaruusturismi on kasvava liiketoiminta-ala

Yhdysvaltojen asevoimien avaruusoperaatioiden johtoporras (USSPACECOM), on yksi asevoimien 11 itsenäisestä operatiivisesta johtoportaasta. Yhdysvaltojen avaruusjoukot (US Space Force, USSF) perustettiin 20.12.2019, ja niiden tehtävänä on asevoimien avaruusjoukkojen kouluttaminen ja varustaminen maailmanlaajuisiin avaruusoperaatioihin. Avaruusjoukot ovat yksi kuudesta puolustushaarasta, ja niihin kuuluu 8 600 sotilasta. Budjetti on 30 miljardia dollaria vuodelle 2024.

GPS (engl. Global Positioning System on Yhdysvaltojen puolustusministeriön kehittämä ja rahoittama satelliittipaikannusjärjestelmä, viralliselta nimeltään Navstar GPS. GPS-satelliittikonstellaatio kiertää Maata noin 20 200 kilometrin korkeudella. Järjestelmä antaa paikka- ja aikatiedot lähes koko maailman pankkijärjestelmän maksuliikenteelle ja suurimmalle osalle maailman älypuhelimista.

Amerikkalaisia GSSAP-satelliitteja. Kuvalähde: U.S. Air Force / Global counterspace capabilities: An open source assessment, April 2020, Secure World Foundation.

Amerikkalaisia GSSAP-satelliitteja. Kuvalähde: U.S. Air Force / Global counterspace capabilities: An open source assessment, April 2020, Secure World Foundation.

Strategic Defense Initiative (SDI) oli Yhdysvaltojen pyrkimys rakentaa avaruuteen sijoitettu ohjuspuolustusjärjestelmä. Sen julkisti presidentti Ronald Reagan vuonna 1983. Tarkoituksena oli suojata Yhdysvaltoja Neuvostoliiton mannertenvälisiltä ballistisilta ydinaseilta. Hanke sai nimekseen ”Tähtien sota”. Suunnitelmaan sisältyi pääosin miehittämättömiä avaruusasemia, jotka olisivat pystyneet tuhoamaan avaruuteen nousevia ballistisia ohjuksia ennen niiden terminaalivaihetta.

Toistaiseksi Yhdysvalloilla ei ole avaruussijoitteista ASAT-kykyä, mutta se kykenee halutessaan nopeasti kehittämään sellaisen. Yhdysvalloilla ei ole myöskään maasta laukaistavaa satelliitintorjuntavalmiutta (DA-ASAT), mutta sillä on keskikantaman ohjusten torjuntaohjuksia, joilla on torjuntakyky matalan kiertoradan (LEO) satelliitteja vastaan.

Vasemmalla amerikkalainen ASM-135 ASAT -ohjus. Kuvalähde: wikimedia.commons. Oikealla F-15-hävittäjä, jossa satelliitintorjuntaohjus (ASAT). Kuvalähde: The U.S. National Archives

Yhdysvallat kykenee häiritsemään GPS-, GLONASS- ja BeiDou-satelliittinavigointipalvelujen siviilisignaaleja paikallisesti toiminta-alueellaan estääkseen vastustajan navigointipalvelujen tehokkaan käytön. Yhdysvalloilla on todennäköisesti kyky häiritä myös sotilaallisia satelliittinavigointipalveluja.

NASA (National Aeronautics and Space Administration) on Yhdysvaltojen hallituksen alainen ilmailu- ja avaruushallintovirasto. Se on vastuussa Yhdysvaltojen avaruusohjelmasta ja siviili-ilmailun tutkimuksesta. Virasto työllistää lähes 18 000 henkilöä, ja se tekee yhteistyötä monien yhdysvaltalaisten yritysten, korkeakoulujen sekä kansainvälisten ja kaupallisten kumppanien kanssa. Sen merkittäviä ohjelmia ovat Artemis-kuuohjelma ja Mars-ohjelma.

Avaruusturismi on avaruuteen suuntautuvaa matkustamista, jossa matkailija maksaa itse matkansa. Avaruusmatkailun muotoja ovat mm. avaruuskeskuksiin tehtävät tutustumismatkat, ”vomit comet”-lennot simuloimalla painottomuutta ja ”edge of space”-lennot korkealle yläilmakehään lentävällä lentokoneella. Meneillään ovat mm. Boeingin Starliner- sekä SpaceX:n Axiom Space- ja Polaris-ohjelmat. Tällä liiketoiminnalla voidaan edistää avaruusteknologian kehittämisen lisäksi avaruuden sotilaallisten suorituskykyjen kehittämistä.

Lappi, Ahti & Keijo Tossavainen, Tähtien sotaa – Ohjus- ja avaruuspuolustuksen kehitysvaiheita. Ilmatorjuntasäätiö, ISBN 978-952-68232-9-4, 2021

Department of the Air Force FY 2023 Budget Overview: https://www.saffm.hq.af.mil/Portals/84/documents/FY23/SUPPORT_/BOB_28Mar_1125_LoRes.pdf

Mattis: US needs Space Force to counter Russia, China, AP 14.8.2018: https://www.apnews.com/e9c8a97b2f3645df91a1ef094db58f40/Mattis:-US-needs-Space-Force-to-counter-Russia,-China

US Defence Space Strategy, June 2020, https://media.defense.gov/2020/Jun/17/2002317391/-1/-1/1/2020_DEFENSE_SPACE_STRATEGY_SUMMARY.PDF

U.S. Space Force:
https://www.spaceforce.mil/

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Space_Force

U.S. Space Command:
https://www.spacecom.mil/

What the Space Force is, and isn’t, Politico.com 3.2.2021, 
https://www.politico.com/news/2021/02/03/space-force-explained-465799

Combatant Commands:
https://www.defense.gov/Our-Story/Combatant-Commands/