Libya

Libya suistui sisällissotaan vuonna 2011, jolloin yli 40 vuotta hallinnut diktaattori Muammar Gaddafi kukistui osana Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ns. arabikevään ilmiöitä. Libyan alueella on 2,9 % tunnetuista öljyvarannoista sekä 0,8 % maakaasuavarannoista. Tämä on ruokkinut pitkään jatkunutta sisällissotaa, samoin kuin saatavilla oleva aseistus.

Sisällissodan osapuolia ovat YK:n tunnustama hallitus sekä sotapäällikkö Khalifa Haftarin johtama kapinaliike. Tämä on pyrkinyt Tobrukista käsin kumoamaan Tripolissa olevan laillisen hallituksen ja vallannut suurimman osan maasta ja pääosan öljykentistä. Sisällissodan kummallakin osapuolella on ulkopuolisia tukijoita.

Hallituksen tukena ovat Turkki, Qatar ja useimmat länsimaat, ja kapinallisliike saa tukea Egyptiltä, Saudi-Arabialta, Syyrialta, Ranskalta, Israelilta ja Venäjältä. Sisällissodassa on ollut myös sijaissodan piirteitä. Turkki on lähettänyt joukkojaan hallituksen tueksi ja Venäjä on tukenut Haftaria Wagner-palkkasotilailla. Maassa saatiin YK:n välityksellä tulitauko syksyllä 2020.

Libyan sisällissodan osapuolien hallussa olevat alueet toukokuussa 2020