Norjan puolustusvoimat

Puolustusvoimien tehtävät:

  • Norjan ja Nato-liittolaisten puolustaminen
  • liittolaisvahvennusten vastaanottaminen kriisin aikana
  • Norjan maa-, meri- ja ilmatilan valvonta sekä tiedustelu
  • maan koskemattomuuden turvaamiseen liittyvät viranomaistoiminnot
  • kansainvälinen yhteistyö
  • siviiliyhteiskunnan tukeminen

Kylmästä sodasta lähtien Norja puolustusvoimat ovat valmistautuneet torjumaan Venäjän laajamittaista hyökkäystä Pohjois-Norjaan. Norjan pohjoisten alueiden strateginen merkitys on jatkuvasti suuri, sillä Murmanskin tukikohtiin tukeutuvat Venäjän pohjoisen laivaston strategiset ydinsukellusveneet ovat ydinpelotteen tärkein elementti.

Jo 1950-luvulta lähtien suurin osa Norjan maavoimista on keskitetty pohjoiseen Tromsin ja Finnmarkin (Ruijan) lääneihin. Vielä 1990-luvun alkupuolella Norjan maavoimien vahvuus oli 13 prikaatia. Nykyisin Norjan maavoimissa on yksi vajaa prikaati, yksi erillinen pataljoona sekä rajajoukot Venäjän vastaisella rajalla.

Viimeisten 30 vuoden aikana maavoimia on supistettu voimakkaasti, mutta meri- ja ilmavoimat ovat saaneet huippumodernia kalustoa. Maavoimien riippuvuus liittolaisvahvennuksista on suurempi kuin koskaan aiemmin. Toisaalta sekä Norjan että Naton strategisen näkemyksen mukaan arktisella alueella tapahtuvassa aseellisessa konfliktissa meri- ja ilmavoimilla on ratkaiseva merkitys – maavoimien panos pelkistyy todennäköisesti erikoisjoukkojen käyttöön.

Norjan puolustusvoimat:
https://forsvaret.no