Britannian asevoimat

Asevoimien vahvuus: 143 500 sotilasta, reservi 80 000 sotilasta

Asevoimien tehtävät

  • Britannian suvereenisuuden puolustaminen kotisaarella ja kansainyhteisön merentakaisilla alueilla
  • ydinasepelotteen ylläpitäminen ja kehittäminen
  • Nato-liittolaisten puolustaminen asettamalla joukkoja liittokunnan joukkorakenteeseen
  • viranomaisten tukeminen kriisitilanteissa sekä humanitaariset tehtävät ulkomailla
  • kaikkien puolustushaarojen voimanprojisointikyky (kyky siirtää joukkoja meri- ja ilmakuljetuksilla operaatioalueille)

Britannian asevoimiin kuuluu palkattujen sotilaiden lisäksi reservijoukkoja, joista tärkein on vakinainen reservi (regular reserve). Se koostuu asevoimista eronneista sotilaista, jotka ovat tehneet määräaikaisen palvelussitoumuksen. Tämän reservin vahvuus on 43 000 sotilasta kaikista puolustushaaroista.

Suurimmat materiaalihankkeet ovat merivoimien kaksi Queen Elizabeth -luokan lentotukialusta ja aluksille hankitavat F-35 Lightning II -koneet. Niitä hankitaan myös ilmavoimille käytössä olevien Eurofighter Typhoon -hävittäjäkoneiden rinnalle. Meri- ja ilmavoimien tilausoptio käsittää yhteensä 49 konetta.

Maavoimien liikkuvuutta kehitetään hankkimalla uusi panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo Boxer sekä Ajax-rynnäkköpanssarivaunu. Noin 600 Boxer-miehistönkuljetusvaunun toimitus käynnistettiin 2023. 600 Ajax-rynnäkköpanssarivaunun eri versioiden toimitus on viivästynyt 2020-luvun lopulle. Näillä vaunuilla korvataan 40 vuotta käytössä olleet Warrior-, Scimitar- ja Spartan-vaunut.

Vuonna 1998 hankitut 64 Apache AH64 Mk 1 -rynnäkköhelikopterit korvataan 50 Apache AH64E -helikopterilla vuodesta 2023 alkaen.