Laaja Lähi-Itä (perinteinen Lähi-itä + Pohjois-Afrikka)
- lähes puolet maailman öljy- ja maakaasuvarannoista
- globaalin meriliikenteen kannalta erittäin kriittisiä kapeikkoja
- krooninen vesipula seurannaisvaikutuksineen
- kolmen maailmanuskonnon rajapinta
- kristinusko, juutalaisuus ja islam
- shiia- ja sunni-islam
- aseellisia konflikteja lähes jatkuvasti toisen maailmansodan jälkeen
- pysyvästi ydinaseita
Lisää aiheesta
Eurooppalaisessa kielenkäytössä Lähi-idällä (Near East) on tarkoitettu Euroopan, Aasian ja Afrikan risteyskohdassa tai reunoilla sijaitsevaa aluetta Välimeren ja Intian valtameren (Arabianmeren) välillä. Yhdysvalloissa käytetty käsite Keski-itä (Middle East) tarkoittaa suunnilleen samaa aluetta. Laajin käsite on MENA (Middle East & Northern Africa), jota käyttää mm. Maailmanpankki. MENA-alue ulottuu Iranista Marokkoon saakka.
Alueella on noin 45 % maailman tunnetuista öljy- ja maakaasuvarannoista, ja Suezin kanavan ja Punaisen meren kautta kulkeva Välimeren ja Intian valtameren välinen merireitti on maailmantalouden kannalta äärimmäisen tärkeä. Vakavasta tai erittäin vakavasta vesipulasta kärsivistä 17 maasta 11 on laajan Lähi-idän alueella.
Lähi-itä on ollut jo tuhansia vuosia alueen kansojen, paikallisten toimijoiden ja myös ulkopuolisten toimijoiden poliittisten, taloudellisten, uskonnollisten ja etnisten intressiristiriitojen leikkauspiste ja niiden vuoksi lukemattomien sotien ja konfliktien vaivaama maailmankolkka. Erään laskelman mukaan alueella on ollut pelkästään toisen maailmansodan jälkeen lähes 40 valtioiden sisäistä tai valtioiden välistä vakavampaa aseellista konfliktia tai sotaa. Niissä on kuollut varovaisen arvion mukaan lähes kolme miljoonaa ihmistä. Mahdollisten uusien sotien vaarallisuutta lisää se, että Israelilla on oma ydinase ja Iran tavoittelee sitä itselleen.
Lähi-idässä on käynnissä Jemenin sisällissota. Israelin ja Gazan kaistaletta hallitsevan Hamas-terroristijärjestön välillä käydään sotaa, joka kytkeytyy palestiinalaisten tilanteeseen. Lisäksi useita muita aseellisia kriisejä on kytemässä. Vaikutuksiltaan suurimmat mahdolliset konfliktit liittyvät Iranin suhteisiin Yhdysvaltoihin ja/tai Israeliin. Alueen muut mahdolliset konfliktit liittyvät Libyaan ja Irakiin. Syyrian sisällissota on rauhoittunut presidentti Bašar al-Assadin palautettua valtansa Venäjän tuella. Edellä mainittujen konfliktien lisäksi on ratkaisematta neljän valtion alueella olevien kurdien pyrkimys oman valtion saamiseksi.