Turkin puolustusbudjetti on reaalisesti ollut laskussa viime vuodet. Tämä johtuu osittain Turkin liiran arvon merkittävästä heikkenemisestä. Puolustusbudjetin laskuun vaikuttaa kahden suuren hankkeen poistuminen. Yhdysvallat lopetti Turkin F-35-monitoimihävittäjähankkeen vuonna 2019 ja jäädytti sen jälkeen Turkin F-16 Viper -hävittäjähankkeen. Hanke jatkunee Turkin ratifioitua Ruotsin Nato-jäsenyyden.
Turkin asevoimien tukikohdat Pohjois-Irakissa
Vuoden 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen asevoimien sekulaaria upseeristoa ja varsinkin ylintä päällystöä puhdistettiin, mikä on aiheuttanut pulaa osaavasta upseeristosta. Erityisesti tämä on näkynyt lentoupseereissa, joita ei ole kalustoon nähden riittävästi. Vallankaappausyrityksen jälkeen kadettikouluun ryhdyttiin rekrytoimaan ei-sekulaareja kadetteja uusien yritysten ehkäisemiseksi.
Pakollinen asepalvelus on 6 kuukautta ja asevelvollisuus 21–42 ikävuosina. Asepalvelusta suorittavasta henkilöstöstä yli puolet on varusmiehiä, joista suurin osa on kurditaustaisia, ja heidän määränsä on kasvamassa. Kurdien osuutta kasvattaa korkeamman syntyvyyden lisäksi se, että varakkailla henkilöillä on mahdollista rahalla vapautua asepalveluksesta. Maksettava summa vastaa neljän kuukauden keskipalkkaa Turkissa, ja sillä osaltaan rahoitetaan asevoimien ammattimaistamista kasvattamalla sopimussotilaiden määrää. Samalla rekrytointiperusteita muutettiin vastaamaan upseeriston vaatimuksia. Naisilla ei ole asevelvollisuutta, mutta he voivat pyrkiä ammattialiupseereiksi tai upseereiksi.
Turkin asevoimien pääkalusto on vanhenemassa erityisesti ilma- ja maavoimien osalta. Vuoden 2023 Military Balancen mukaan pääosa Turkin ilmavoimien kalustosta on vanhentumassa (260 kappaletta F-16-hävittäjien eri versiota) ja osa jo vanhentunutta. Moderneja hävittäjiä ei ole lainkaan. Turkki on parantamassa tilannetta ryhtymällä modernisoimaan itse pääosaa F-16-hävittäjistään. Ensimmäiset Turkin puolustusteollisuuden modernisoimat F-16-hävittäjät saatiin palveluskäyttöön keväällä 2023. Turkin ratifioitua Suomen Nato-jäsenyyden Yhdysvallat antoi luvan myydä F-16 –päivitykset Turkille. F-16 Viper -monitoimihävittäjähankkeen jatkuminen odottaa Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia.
Maavoimien osalta tilanne on parempi. Pääosa taistelupanssarivaunuista on vanhentumassa, mutta osa on edelleen modernia (yli 300 kappaletta Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunuja). Merivoimien osalta tilanne on paras.