EU:n toimielimet ja päätöksenteko
- Eurooppa-neuvosto (= huippukokous) määrittää poliittiset suuntaviivat
- EU-maiden poliittiset johtajat, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja komission puheenjohtaja
- Neuvosto
- jäsenvaltioiden hallitusten edustajat (ministerit)
- päättää poliittisista toimista ja säätää EU-lakeja
- Euroopan komissio ajaa unionin yleistä etua
- tekee tarvittavat aloitteet
- huolehtii, että perussopimuksia noudatetaan ja toimielinten päätökset toimeenpannaan
- Euroopan parlamentti
- koostuu vaaleilla valituista edustajista
- osallistuu lainsäädäntöön
- valvoo komission toimintaa
Eurooppa-neuvosto. Kuvalähde: Copyright © European Union
Lisää aiheesta
Sopimuksessa Euroopan Unionista (EU:n perustamissopimus), sen artikloissa 13–19 määritellään EU:n toimielinjärjestelmä sekä toimielinten valtuudet ja tehtävät.
EU:n toimielinten avulla pyritään edistämään unionin arvoja ja tavoitteita, palvelemaan unionin, sen kansalaisten ja jäsenvaltioiden etuja sekä varmistamaan EU:n toiminnan johdonmukaisuus, tehokkuus ja jatkuvuus.
Unionin toimielimet:
- Euroopan parlamentti
- Eurooppa-neuvosto
- Neuvosto
- Euroopan komissio
- Euroopan unionin tuomioistuin
- Euroopan keskuspankki
- Tilintarkastustuomioistuin
Euroopan parlamentti
Euroopan parlamentti toimii yhdessä neuvoston kanssa lainsäätäjänä ja budjettivallan käyttäjänä. Se huolehtii poliittisesta valvonnasta ja antaa neuvoja perussopimuksissa määrättyjen edellytysten mukaisesti. Parlamentti valitsee EU:n komission puheenjohtajan.
Parlamentti koostuu EU:n kansalaisten edustajista. Edustajien määrä on puhemiehen lisäksi enintään 705. Kansalaisten edustus on alenevasti suhteellinen jäsenvaltioiden koon mukaan siten, että jokaisella jäsenvaltilla on vähintään kuusi ja enintään 96 paikkaa.
Parlamentin jäsenet valitaan yleisillä, välittömillä, vapailla ja salaisilla vaaleilla viiden vuoden toimikaudeksi.
Parlamentti valitsee jäsentensä keskuudesta puhemiehen ja puhemiehistön.
Eurooppa-neuvosto
Eurooppa-neuvosto määrittelee EU:n yleiset poliittiset suuntaviivat ja painopisteet.
Eurooppa-neuvostoon kuuluvat jäsenvaltioiden valtion- tai hallitusten päämiehet sekä neuvoston puheenjohtaja ja komission puheenjohtaja. Myös EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja osallistuu sen työskentelyyn.
Eurooppa-neuvosto kokoontuu puheenjohtajansa kutsusta kaksi kertaa puolivuotiskaudella. Puheenjohtaja voi tarvittaessa kutsua koolle Eurooppa-neuvoston ylimääräisen kokouksen.
Eurooppa-neuvosto tekee ratkaisunsa yhteisymmärryksessä, jollei perussopimuksissa toisin määrätä.
Eurooppa-neuvosto valitsee puheenjohtajansa määräenemmistöllä kahden ja puolen vuoden mittaiseksi kaudeksi, joka voidaan uusia kerran.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja toimii neuvoston kokouksissa puheenjohtajana ja ohjaa sen työskentelyä.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja huolehtii omalla tasollaan unionin ulkoisesta edustuksesta yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevissa asioissa. Tämä ei rajoita ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan toimivaltaa.
Neuvosto
Neuvosto toimii yhdessä Euroopan parlamentin kanssa lainsäätäjänä ja budjettivallan käyttäjänä. Se määrittelee ja sovittaa yhteen unionin politiikkoja perussopimuksissa määrättyjen edellytysten mukaisesti.
Neuvosto koostuu jäsenvaltioiden ministeritason edustajista, joita on yksi kustakin jäsenvaltiosta ja joilla on oman jäsenvaltionsa hallitusta sitovat valtuudet sekä sille kuuluva äänioikeus.
Neuvosto tekee ratkaisunsa määräenemmistöllä, jollei perussopimuksissa toisin määrätä.
Määräenemmistöön tarvitaan vähintään 55 % neuvoston jäsenistä, ja siihen on kuuluttava vähintään 15 jäsentä, jotka samalla edustavat jäsenvaltioita, joiden yhteenlaskettu väestö on vähintään 65 % koko unionin väestöstä.
Neuvosto kokoontuu eri kokoonpanoissa:
- Yleisten asioiden neuvosto huolehtii neuvoston eri kokoonpanojen työskentelyn johdonmukaisuudesta. Se valmistelee Eurooppa-neuvoston kokoukset ja varmistaa niiden seurannan ollen yhteydessä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaan ja komissioon.
- Ulkoasiainneuvosto muotoilee EU:n ulkoista toimintaa Eurooppa-neuvoston määrittelemien strategisten linjausten mukaisesti ja huolehtii unionin toiminnan johdonmukaisuudesta.
Jäsenvaltioiden hallitusten pysyvien edustajien komitea (nk. COREPER) huolehtii neuvoston työskentelyn valmistelusta.
Neuvostossa olevat jäsenvaltioiden edustajat toimivat ulkoasiainneuvostoa lukuun ottamatta neuvoston kokoonpanojen puheenjohtajina vuorotteluperiaatteella.
Euroopan komissio
Komissio ajaa unionin yleistä etua ja tekee tätä varten tarvittavat aloitteet. Se huolehtii siitä, että perussopimuksia sekä toimielinten niiden nojalla hyväksymiä toimenpiteitä sovelletaan. Komissio valvoo unionin oikeuden soveltamista EU:n tuomioistuimen valvonnassa. Se toteuttaa talousarvion ja hallinnoi ohjelmia. Yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä muita perussopimuksissa määrättyjä tapauksia lukuun ottamatta se huolehtii EU:n ulkoisesta edustuksesta.
Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävä EU:n säädös voidaan antaa ainoastaan komission ehdotuksesta, jollei perussopimuksissa toisin määrätä.
Komission toimikausi on viisi vuotta.
Komission jäsenet valitaan heidän yleisen pätevyytensä ja Eurooppa-asiaan sitoutumisensa perusteella.
Komissio hoitaa tehtäväänsä täysin riippumattomana. Tehtäviään hoitaessaan komission jäsenet eivät saa pyytää eivätkä ottaa ohjeita miltään hallitukselta, toimielimeltä, elimeltä tai laitokselta. He pidättyvät kaikesta, mikä on ristiriidassa heidän velvollisuuksiensa ja tehtäviensä hoitamisen kanssa.
Komission kokoonpanoon kuuluu yksi kansalainen kustakin jäsenvaltiosta, mihin luetaan mukaan komission puheenjohtaja ja EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, joka on yksi varapuheenjohtajista.
Komission puheenjohtaja
- määrittelee suuntaviivat, joiden mukaisesti komissio hoitaa tehtäväänsä
- päättää komission sisäisestä organisaatiosta varmistaakseen komission toiminnan johdonmukaisuuden, tehokkuuden ja kollegiaalisuuden
- nimittää komission jäsenten keskuudesta sen varapuheenjohtajat lukuun ottamatta unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaa edustajaa
Komissio on kokonaisuutena vastuussa Euroopan parlamentille. Parlamentti voi antaa komissiolle epäluottamuslauseen.
Ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja
Eurooppa-neuvosto nimittää määräenemmistöllä komission puheenjohtajan suostumuksella EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan.
Korkea edustaja johtaa EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa (YUTP). Hän osallistuu ehdotuksillaan tämän politiikan muotoiluun ja toteuttaa sitä neuvoston valtuuttamana. Tämä koskee myös yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa (YTPP).
Korkea edustaja toimii EU:n ulkoasiainneuvoston puheenjohtajana. Hän on yksi komission varapuheenjohtajista. Hän huolehtii EU:n ulkoisen toiminnan johdonmukaisuudesta.
Euroopan Unionin tuomioistuin
EU:n tuomioistuin käsittää unionin tuomioistuimen, unionin yleisen tuomioistuimen ja erityistuomioistuimia. EU:n tuomioistuin huolehtii siitä, että perussopimusten tulkinnassa ja soveltamisessa noudatetaan lakia.
Unionin tuomioistuimessa on yksi tuomari jokaista jäsenvaltiota kohden.
Unionin yleisessä tuomioistuimessa on vähintään yksi tuomari jäsenvaltiota kohden.
Unionin tuomioistuimen tuomarit ja julkisasiamiehet sekä unionin yleisen tuomioistuimen tuomarit valitaan henkilöistä, joiden riippumattomuus on kiistaton ja jotka täyttävät EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen vaatimukset. Heidät nimitetään jäsenvaltioiden hallitusten yhteisellä sopimuksella kuudeksi vuodeksi.
Perussopimusten määräysten mukaisesti Euroopan unionin tuomioistuin
- tekee ratkaisuja jäsenvaltion, toimielimen taikka luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön nostamien kanteiden perusteella
- antaa kansallisten tuomioistuinten pyynnöstä ennakkoratkaisuja unionin oikeuden tulkinnasta tai toimielinten antamien säädösten pätevyydestä
- tekee ratkaisuja perussopimuksissa määrätyissä muissa tapauksissa.
Lähteitä ja linkkejä
EU:n toimielimet:
https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_fi
Valtioneuvoston kanslia, EU:n toimielimet:
https://vnk.fi/eu/toimielimet
Eurooppatiedotus, EU:n toimielimet:
https://eurooppatiedotus.fi/perustietoa-eusta/eun-toimielimet/