EU:n raja- ja merivartiovirasto FRONTEX
- perustettu vuonna 2004
- tehtävänä auttaa EU:n jäsenvaltioita ja Schengen-yhteistyöhön osallistuvia maita suojelemaan ulkorajoja EU:n vapaan liikkuvuuden alueella
- henkilöstömäärä 2027 mennessä noin 3 000, lisäksi 7 000 tulee EU:n jäsenvaltioista
- viraston operatiivisia tehtäviä mm.:
- muuttoliikkeen valvonta
- rajaturvallisuuden ylläpitäminen
- rajat ylittävän rikollisuuden torjunta
- etsintä- ja pelastuspalvelut
Kuvalähde: Copyright © European Border and Coast Guard Agency
Lisää aiheesta
Frontexin tehtävänä on auttaa jäsenvaltioita ja Schengen maita suojelemaan ulkorajoja EU:n vapaan liikkuvuuden alueella. Virastossa työskentelee noin 2 000 henkilöä. Heistä osa on jäsenvaltioiden lähettämiä asiantuntijoita, jotka palaavat kotimaihinsa päätettyään työskentelyjaksonsa Frontexissa.
Vuonna 2016 virastoa ja tehtävää laajennettiin muuttoliikkeen valvonnasta rajaturvallisuuden ylläpitämiseen sekä rajat ylittävän rikollisuuden torjuntaan. Myös etsintä- ja pelastuspalvelut kuuluvat sen toimeksiantoon aina, kun niihin liittyviä tilanteita tapahtuu merirajojen valvonnassa.
Frontex on operatiivinen virasto, ja se voi lähettää jäsenvaltioista milloin tahansa yli 1 500 työntekijää ympäri EU:ta. Frontexilla on ulkorajojen valvonnasta vastaava tilannekeskus, joka toimii ympärivuorokautisesti ja seuraa uusia ja nopeasti muuttuvia olosuhteita.
Frontex on EU:n virasto ja sitä rahoitetaan EU:n talousarviosta sekä Schengen-yhteistyöhön osallistuvien maiden rahoitusosuuksista.
Päävastuut
Henkilöstön ja kaluston lähettäminen kentälle
Virasto lähettää jäsenvaltioiden ja Schengen-maiden lainvalvontaviranomaisia sekä aluksia, ilma-aluksia ja rajavalvontalaitteita ulkorajoille, joilla tarvitaan lisäapua. Frontexin operaatioissa toteutetaan myös meriturvallisuuteen, turvallisuustarkastuksiin, etsintään ja pelastukseen sekä ympäristönsuojeluun liittyviä tehtäviä.
Riskianalyysi
Frontex arvioi EU:n rajaturvallisuudelle koituvia riskejä. Se laatii katsauksia laittomasta maahanmuutosta ja rajat ylittävään rikollisuuteen liittyvästä toiminnasta ulkorajoilla. Virasto jakaa havaintonsa EU:n jäsenvaltioiden ja Euroopan komission kanssa ja tekee yhteistyötä niiden kanssa tulevien toimiensa suunnittelussa. Kaikkien Frontexin toimien perustana on riskianalyysi.
Tilanneseuranta
Frontex seuraa jatkuvasti EU:n ulkorajoja, tekee päivityksiä ja antaa hälytyksiä jäsenvaltioille, Schengen-maille, Euroopan komissiolle ja muille virastoille.
Haavoittuvuuden arviointi
Virasto tekee vuosittain arviointeja jäsenvaltioiden ja Schengen-maiden valmiuksista vastata haasteisiin niiden ulkorajoilla. Frontex sijoittaa EU-maihin yhteyshenkilöitä, jotka auttavat virastoa saamaan kattavan kuvan rajavalvonnasta EU:n tasolla.
Eurooppalainen rannikkovartiostoyhteistyö
Virasto tukee lainvalvontaviranomaisten, EU:n virastojen ja tullin yhteistyötä merirajoilla. Sen operaatioihin sijoitetut alukset ja ilma-alukset myös keräävät ja jakavat tietoa, joka on olennaista kalastuksen valvonnan, pilaantumisen havaitsemisen ja merisäännösten noudattamisen kannalta.
Rikostiedustelutiedon jakaminen
Virasto jakaa rajoilla kerättyä tiedustelutietoa kansallisille viranomaisille, Europolille ja muille EU:n virastoille. Tällaista tietoa ovat muun muassa tiedot ihmisistä, joiden epäillään osallistuvan rikollisiin toimiin kuten maahantulijoiden salakuljetukseen, ihmiskauppaan ja terrorismiin.
Palautusoperaatiot
Frontexilla on entistä merkittävämpi asema niiden henkilöiden palauttamisessa kotimaihinsa, joilla ei ole oikeutta jäädä EU:n alueelle. Virasto auttaa jäsenvaltioita palautusoperaatioiden koordinoinnissa ja rahoittamisessa, mutta voi käynnistää operaatioita myös omasta aloitteestaan. Frontex voi käyttää tähän tilauslentoja ja reittilentoja. Se voi myös auttaa hankkimaan matkustusasiakirjoja palautettaville ja tarjota asiantuntijoita avuksi palautusoperaatioissa.
Ulkosuhteet
Yhteistyö EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolisten maiden kanssa on olennainen osa Frontexin toimintaa ja yksi viraston strategisista painopistealoista. Euroopan yhteisen rajaturvallisuuden täytäntöönpanon varmistamiseksi Frontex kehittää ja pitää yllä kumppanuusverkostoa EU:hun kuulumattomien valtioiden, erityisesti EU:n naapurimaiden ja maahanmuuttajien alkuperä- ja kauttakulkumaiden rajaviranomaisten kanssa. Virasto myös sijoittaa yhteyshenkilöitä EU:n ulkopuolelle käsittelemään laitonta maahanmuuttoa.
Nopea toiminta
Frontex pystyy lähettämään nopeasti raja- ja merivartijoita ja kalustoa EU-maihin ja Schengen-maihin, joilla on ulkorajoillaan hätätilanne. Viraston pyynnöstä jäsenvaltioiden on toimitettava jopa 1 500 rajavartijaa nopean toiminnan reservistä.
Tutkimus ja innovointi
Frontex luo yhteyksiä rajavalvonnan asiantuntijoiden sekä tutkimuksen ja teollisuuden välille varmistaakseen, että uusi teknologia täyttää rajavalvontaviranomaisten tarpeet.
Koulutus
Frontex laatii rajaviranomaisille yhteisiä koulutusvaatimuksia, jotta koulutus voitaisiin yhdenmukaistaa EU- ja Schengen-maissa. Tämän tarkoituksena on varmistaa, että rajavalvonta on yhtenäistä aina, kun matkustajat ylittävät EU:n ulkorajan. Sen avulla myös eri maiden meri- ja rajavartijat pystyvät tekemään tehokkaasti yhteistyötä, kun heidät on sijoitettu Frontexin operaatioihin.
Lähteitä ja linkkejä
Euroopan raja- ja merivartiovirasto:
https://frontex.europa.eu/fi/
https://europa.eu/european-union/about-eu/agencies/frontex_fi
Sisäministeriö rajaturvallisuus- ja Frontex-yhteistyö:
https://intermin.fi/rajaturvallisuus/frontex-yhteistyo
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1896 eurooppalaisesta raja- ja merivartiostosta:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R1896&from=EN
Frontex in Brief 2021:
https://frontex.europa.eu/documents-and-publications/2021-in-brief-GDngLH
Frontexin tuki Ukrainalle:
https://frontex.europa.eu/media-centre/news/news-release/frontex-stands-with-ukraine-koMhlh
Frontexin operaatiot:
https://frontex.europa.eu/what-we-do/operations/operations/