USA:s kärnvapenavskräckning

US Strategic Command

 • Det amerikanska strategiska kommandot är ansvarigt för den strategiska kärnkraftsavskräckning (deterrens) i USA.
 • Alla kärnvapen står under centraliserat överbefäl.
 • Komponenter i den s.k. kärnvapentriaden: landbaserade, flygplansbaserade och fartygsbaserade kärnvapen.
 • Som transport- och avfyringsplattformer fungerar flygvapnets- och marinens flygplan och marinens fartyg samt underjordiska avfyringssilon.
 • Flygvapnets kärnvapen:
  • o 400 interkontinentala missiler försedda med kärnspets (ICBM)
  • o 80–90 strategiska bombplan, som bär kärnvapen
 • Marinens kärnvapen:
  • o 14 ubåtar av Ohio-klass utrustade med strategiska kärnmissiler
 • Totalt finns 5 800 kärnspetsar tillgängliga, varav 1 750 i bruk, för bärsystem och avfyringsplattformer.

Avfyringsområdena för de interkontinentala Minuteman III -missilerna, som placeras i silorna, finns i delstaterna Colorado, Nebraska, Wyoming, North Dakota och Montana. Missilen har en räckvidd på 13 000 kilometer och explosionskraften i de kärnvapen som de bär är 300–335 kiloton. Hälften av missilerna kan bära 1 till 3 kärnspetsar och hälften endast en kärnspets. Minuteman-missiler är redan cirka 50 år gamla, men följande system (Ground-Based Strategic Deterrent, GBSD) kommer inte att vara i operativt bruk förrän på 2030-talet.

Marinens ubåtar i Ohio-klass har vardera 20 vertikala avfyringsrör för Trident II D5-kärnspetsmissiler. Missilen har en räckvidd på mer än 12 000 kilometer och kan ha 1 till 8 kärnvapen med en explosionskraft på 90 till 455 kiloton.

Kärnvapen kryssningsmissiler som bärs av strategiska B-52H bombplan (60–70) har en räckvidd på cirka 2500 kilometer och en explosionskraft på 5 till 150 kiloton. B-2-bombplan (cirka 20) kan beväpnas med kärnbomber med en explosionskraft från 400 kiloton till och med 1,2 megaton ton. De strategiska bombplanen opererar från sina baser i North Dakota, Louisiana och Missouri. Bombplanen räknas som strategiska vapen p.g.a. sin långa räckvidd (B-52H: 7 200 kilometer, B-2: 11 000 kilometer). Räckvidden kan utökas med lufttankning.

B-21 Raider är ett nytt strategiskt bombplan, som utvecklas av Northrop Grumman för USA:s flygvapen (USAF). Som en del av Long Range Strike Bomber (LRS-B) programmet är avsikten att det skall vara ett interkontinentalt ”stealth” bombplan med lång räckvidd. B21 Raider kan bära både kärnvapen och konventionella vapen. Flygvapnets avsikt är att ersätta B-1 Lancer och B-2 Spirit bombplanen före år 2040 och möjligen även B-52 Stratofortress senare.

De väpnade styrkorna har totalt 1750 kärnvapen i operativ användning för de ovannämnda avfyringsramperna och bärsystemen. Det finns 2 050 kärnspetsar i lager och 2 000 spetsar har tagits ur bruk och inväntar demontering.

Dessutom har USA taktiska kärnvapen, vätebomber av typ B-61, som är avsedda att fällas från till exempel stridsflygplan av typ F-15 och F-16. Det finns totalt cirka 230 bomber, varav cirka 150 lagras i Nato-länderna (Belgien, Nederländerna, Tyskland, Italien, Turkiet). En ny version av bomberna, som träffar målet med större precision, har tillverkats. Explosionskraften är 50 kiloton.

Användningen av kärnvapen övas regelbundet för att säkerställa att systemen fungerar som önskat. Dessutom avfyras interkontinentala missiler då och då utan stridsspets, t.ex. Minuteman-missiler från Kalifornien mot målområdet i södra Stilla havet på ett avstånd av cirka 7000 km. För att undvika missförstånd meddelas om avfyringen på förhand.

Att upprätthålla en kärnvapenavskräckning är dyrt: Kongressens budgetinstitution (Congressional Budget Office, CBO) uppskattar att kostnaden för att upprätthålla och modernisera en amerikansk kärnvapenavskräckning mellan 2021 och 2030 kommer att uppgå till nästan 640 miljarder dollar.

För att upptäcka användningen av motståndarnas kärnvapen har USA ett globalt förvarningssystem (Early warning) som inkluderar satelliter och radarstationer.