Suomen ja Ruotsin puolustustusyhteistyö
Tavoitteita ja sisältöä:
- kummankin maan puolustuskyvyn ja toimintavalmiuden vahvistaminen
- yhteinen operatiivinen suunnittelu
- yhteisten intressien edistäminen erityisesti Itämeren alueella ja pohjoisessa
- konfliktien ennaltaehkäisy ja hyökkäysten kynnyksen korottaminen yhteisellä toiminnalla
- yhteistyön tiivistäminen harjoitustoiminnassa ja tilannekuvan tuottamisessa
- Nato-jäsenyyksien myötä yhteistyömuotojen laajeneminen
Kuvalähde: Puolustusministeriö
Lisää aiheesta
Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on osa laajempaa pohjoismaista puolustusyhteistyötä.
Lue lisää valikosta Pohjoismainen puolustusyhteistyö (linkki).
Ruotsin puolustusselonteossa vuonna 2015 korostettiin maiden välisen yhteistyön merkitystä Ruotsin puolustusvoimien kehittämiselle. Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö alkoi tiivistyä vuonna 2015 puolustusministerien yhteisellä raportilla yhteistyön poliittisista suuntaviivoista. Tämän ns. FISE-yhteistyön tavoitteeksi sovittiin yhteistyön laajentaminen koskemaan harjoitusten lisäksi yhteistoimintakyvyn ja suorituskykyjen kehittämistä sekä operatiivista suunnittelua. Puolustusministerit allekirjoittivat tarkentavan sopimuksen vuonna 2018. Kummankin maan puolustusvoimien komentajat allekirjoittivat vuonna 2019 sotilasstrategisen konseptin, joka syventää yhteistyötä operatiivisessa suunnittelussa sekä harjoitus- ja koulutustoiminnassa.
Yhteistyön syventämisessä merivoimat olivat edelläkävijöitä. Uudenmaan prikaatin ja Ruotsin merivoimien Amfibiorykmentin ensimmäinen harjoitus toimeenpantiin jo vuonna 2001. Yhteisen Swedish Finnish Amphibious Task Unit (SFATU) -yksikön on määrä saavuttaa operatiivinen valmius vuonna 2023. Merivoimayhteistyön perustana on tilannekuvayhteistyö Sea Surveillance Co-Operation Finland-Sweden (SUCFIS), josta sovittiin 2006. Suomen ja Ruotsin pintataistelulaivueista on muodostettu yhteinen taisteluosasto Swedish Finnish Naval Task Group (SFNTG), joka saavutti alustavan operaatiokyvyn 2017. Pintataistelu- ja rannikkojääkäriosat harjoittelevat vuosittain Loviisa- ja SWEFINEX-merisotaharjoituksissa.
Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tavoitteena on kummankin maan puolustuksen suorituskyvyn vahvistaminen. Yhteistyön avulla parannetaan molempien maiden puolustusvoimien tehokkuutta.
Kiristyneessä turvallisuustilanteessa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on entistä tärkeämpää molempien maiden puolustuksen vahvistamiseksi. Kummankin maan Nato-jäsenyyden myötä yhteistyömuodot jatkuvat ja laajenevat. Natossakin Ruotsi on Suomen läheisin puolustusyhteistyökumppani.
Suomen ja Ruotsin valtiopäivät ovat hyväksyneet lainsäädännön, joka helpottaa maiden puolustusvoimien joukkojen toimintaa toistensa alueella. Tällaiset järjestelyt ja valmistelut helpottavat myös Naton puolustussuunnittelua Suomen ja Ruotsin osalta.
Lähteitä ja linkkejä