Pohjoismainen puolustusyhteistyö
- yhteistyön foorumi: Nordefco (Nordic Defence Cooperation)
- yhteistyön tavoitteita:
- verkottumisen etu puolustuskyvyn kehittämiselle
- sotilaallinen yhteensopivuus ja Pohjoismaiden puolustusvoimien tiiviimpi yhteistoiminta koulutuksessa, harjoituksissa, materiaalihankinnoissa ja kriisinhallintaoperaatioissa
- Pohjoismaiden strategisen ja operatiivisen yhteistoimintakyvyn kehittäminen kriisi- ja konfliktitilanteita varten
- kustannustehokkuus, jonka avulla turvataan voimavaroja maiden operatiivisten suorituskykyjen kehittämiselle
- Pohjoismaita koskevat muut puolustusyhteistyön muodot
Lisää aiheesta
Historia, arvot, yhteinen toimintaympäristö ja yhteiskuntien samankaltaisuus sitovat Pohjoismaita yhteen. Pohjoismaiden ulko- ja turvallisuuspoliittiset perusratkaisut yhtenäistyvät, kun Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä. Erojakin on, koska Suomi, Ruotsi ja Tanska ovat myös EU-jäseniä ja Norja ja Islanti eivät ole. Suomi on Pohjoismaiden ainoa euroryhmän jäsen.
Suomen puolustusalan yhteistyö muiden Pohjoismaiden kanssa on syventynyt turvallisuus- ja puolustuspolitiikan alalla, sillä pohjoismaisten asevoimien haasteet ovat samankaltaisia. Myös alueellisen turvallisuustilanteen katsotaan lisäävän yhteistyön tarvetta. Koska kaikki Pohjoismaat ovat Naton jäseniä, yhteistyötä on mahdollista syventää entisestään.
Pohjoismaiden puolustushallintojen yhteistyömuotojen koordinoimista varten perustettiin vuonna 2009 Nordefco-järjestely (Nordic Defence Cooperation). Se toimii käytännön tason yhteistyön kehyksenä. Yhteistyön perustaa lujitetaan yhteisillä puolustuspoliittisilla tavoitteilla ja puolustusvoimien käytännön yhteistyöllä. Nordefco on osallistujamaiden puolustusministeriöiden vetämää toimintaa, ja Suomella, Ruotsilla ja Norjalla on yhteysupseereita toistensa pääesikunnissa.
Nordefco-yhteistyötä tehdään viidellä osa-alueella: suorituskyvyt, puolustusmateriaali, henkilöstöhallinto ja koulutusjärjestelmät, koulutus ja harjoitukset sekä operaatiot. Puheenjohtajuus kiertää Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan välillä vuosittain.
Toiminta sisältää myös tilannekuva- ja harjoitusyhteistyötä etenkin ilmavoimien kesken. Yhteistyön syventämisellä tavoitellaan sotilaallista yhteensopivuutta. Se mahdollistaa Pohjoismaiden puolustusvoimien tiiviimmän yhteistoiminnan koulutuksessa, harjoituksissa, materiaalihankinnoissa ja kriisinhallintaoperaatioissa. Keskeisiä tavoitteita on myös Pohjoismaiden strategisen ja operatiivisen yhteistoimintakyvyn kehittäminen kriisin ja konfliktin varalle. Naton piirissä tapahtuva harjoitusyhteistyö tuo tähän uuden ulottuvuuden.
Pohjoismaita koskee myös alueella tapahtuva muu kansainvälinen puolustusyhteistyö ja kahden- ja monenväliset sopimukset ja yhteistyömuodot. Vuonna 2020 tehtiin Suomen, Ruotsin ja Norjan kolmenvälinen aiejulistus puolustusyhteistyön syventämisestä. Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kolmenvälinen yhteistyö on tiivistä. Osana pohjoismaista puolustusyhteistyötä Suomella ja Ruotsilla on pitkälle vietyä ja laajaa kahdenvälistä puolustusyhteistyötä.
Lue lisää valikosta Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö (linkki).
Kaikki Pohjoismaat ovat mukana Britannian johtamassa 10 valtion JEF-yhteistyössä. Yhteistyön päämääränä on kehittää osallistujamaiden sotilaallisia valmiuksia, ennaltaehkäistä erilaisia kriisejä sekä tarvittaessa toimia yhdessä kriisitilanteissa. JEF:n pääasiallinen toimintaympäristö on Pohjois-Eurooppa ja Itämeren alue.
Pohjoismaiden ja Baltian maiden keskinäistä yhteistyötä (Nordic-Baltic, NB8) on tehty 1990-luvulta alkaen. NB8-ryhmän kesken käsitellään ajankohtaisia ulko- ja turvallisuuspolitiikan asioita sekä globaalista että Euroopan näkökulmasta. NB8-yhteistyö täydentää EU-integraatiota sekä Pohjoismaiden välistä N5-yhteistyötä.
Kaikkien Pohjoismaiden Nato-jäsenyys syventää myös edellä mainittuja yhteistyöjärjestelyjä.
Lue lisää valikosta Kansainvälinen turvallisuuspoliittinen yhteistyö (linkki).
Lue lisää valikosta Pohjoismainen ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö (linkki).
Lähteitä ja linkkejä