Norges Flygvapnet
Styrka och sammansättning
- styrka: 3 600 (2 000 stamanst. + 1 600 bev.+civilanställda)
- 2 jaktdivisioner
- 1 sjöbevakningsdivision
- 1 division för elektronisk krigsföring
- 1 division för eftersökning och räddning
- 1 transportplansdivision
- 1 utbildningsdivision
- 3 helikopterdivisioner
- 1 luftvärnsrobotbatteri
Tilläggsinformation
Under 2020-talet undergår flygvapnet den största förnyelsen under sin historia. 52 Lockheed Martin F-35 Lightning II-jaktplanen har beställts för flygvapnet, varav c. 30 har levererats. Dessa ersätter de sista F-16-planen som varit i bruk redan i 40 år. F-35-planen skall främst baseras i flygbasen i Ørland och som framskjuten bas används Evenes flygplats i Nordnorge. Den tidigare huvudbasen i Bodø används av F-16-planen till slutet av sin livslängd. Utbildningen av jaktpiloterna sker främst i USA, där det finns några (4–7 st.) norska F-35-plan.
Lockheed P-3 Orion övervaknings- och ubåtsjaktplanen ersätts från och med år 2021 med fem Boeing P-8-Poseidon plan, som baseras i Evenes flygbas i Nordnorge. De föråldrade Bell 412-helikoptrarna, som specialtrupperna använder, ersätts innan år 2024.
Luftvärnstrupperna hör till det norska flygvapnet. Medeldistansluftvärnsmissilerna NASAMS II har placerats i basen i Ørland och enligt planerna kommer missilerna att förnyas så de även kan bekämpa kryssningsmissiler. I Norge har man även utvecklat en missilenhet (NASAMS III) som installerats i en terrängbil (HUMVEE) vilken lämpar sig för att fraktas med Hercules-transportplan. Missilerna är främst avsedda för att skydda arméns grupperingar.
Flygbaserna:
- Andøya (för användning av Nato)
- Bardufoss (arméns helikopterbas)
- Bodø (F-16-stridsplan till år 2024)
- Evenes (P-8 Poseidon-u-båts bekämpnings- och övervakningsplan)
- Gardermoen (C-130J Hercules-transportplan)
- Rygge (räddningstjänst- och stöddelar)
- Ørland (F-35-stridsplanens huvudbas, NASAMS-luftvärnssektion)
Källor och länkar
Norges Flygvapnet:
https://forsvaret.no/om-forsvaret/organisasjon/luftforsvaret