Estlands utrikes- och säkerhetspolitik

Utrikes- och säkerhetspolitikens principer:

  • FN-stadgans principer, såsom rätten för varje land att välja den egna säkerhetslösningen.
  • En bred säkerhetsuppfattning som grund för säkerhetspolitiken: förutom politisk och militär säkerhet, samhällets, näringslivets och individers säkerhetsbehov.
  • Förebygga hot och, om nödvändigt, reagera på dem snabbt och flexibelt, med samordnade utrikes- och inrikespolitiska åtgärder.
  • Nato- och EU-medlemskap, nära samarbete särskilt med USA och Storbritannien samt inflytande i internationella organisationer.
  • Natos kollektiva försvar som hörnstenen i Estlands och Europas säkerhet och försvar.
  • De egna och de allierades gemensamma militära prestationsförmågor syftar till att skapa en trovärdig avskräckande effekt.
Viron pääministeri Kaja Kallas ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyy Kiovassa 2021. Kuva-lähde: President of Ukraine.

Estlands premiärminister Kaja Kallas och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy i Kiev 2021. Bildkälla: Ukrainas president.

Huvudsyftet med Estlands utrikespolitik är bevarandet av det estniska folket, språket och kulturen samt bevarande av statens självständighet och suveränitet.

Estlands utrikespolitik betonar utvecklingen av EU:s jurisdiktion, en regelbaserad internationell ordning och betydelsen av internationella organisationer och samarbete för att främja estniska intressen och som garanter för stabilitet, hållbar utveckling och säkerhet.

Ett särskilt mål är främjandet av digitalisering och internationell cybersäkerhet. Dessa syftar till genom att stärka internationell rätt, stärka EU:s och Natos operativa kapacitet samt bilateralt och multilateralt samarbete.

När Ryssland startade anfallskriget mot Ukraina i februari 2022 blev det enskilt viktigaste målet för Estlands utrikespolitik att säkerställa bevarandet av Ukraina som en oberoende, suverän stat.

I Estland anses Finlands Nato-medlemskap vara viktigt och öka Estlands säkerhet.

Postimerkki kuvastaa virolaisten tuntemuksia Suomen Nato-jäsenyyden toteutuessa. Kuvalähde: https://pood.omniva.ee/et/margid-uele-maailma/4179-soome-astumine-nato-sse.html

Frimärket speglar estländarnas känslor när Finland blev medlem i Nato. Bildkälla: https://pood.omniva.ee/et/margid-uele-maailma/4179-soome-astumine-nato-sse.html