Islands utrikespolitik

Grundläggande faktorer i Islands utrikespolitik:

  • Nato-medlemskap
  • försvarsavtal med USA
  • nordiskt samarbete
  • tryggande av förutsättningarna för fiskerinäringen

Luftbevakningens radarstation på Island. Bildkälla: wikimedia.org, By Kjallakr at English Wikipedia, CC BY 3.0

De grundläggande faktorerna som påverkar Islands utrikespolitik är USA, Nato och övriga nordiska länder. Det viktigaste har varit relationen till USA. Island har varit medlem i Nordiska rådet sedan grundandet (1952).

1975 utökade Island sin fiskegräns upp till 200 nautiska mil i ett försök att minska utländska trålares torskfiske i vattnen nära Island. Resultatet blev skärmytslingar, särskilt med brittiska fiskare. I slutet av försoningsförhandlingarna som genomfördes genom FN och Nato fick Island behålla sin fiskegräns på 200 nautiska mil.

Fisket har påverkat Islands politik även i europeiska frihandelsarrangemang. Det har funnits ett utbrett motstånd mot EU-medlemskap i landet på grund av farhågor för att Island skulle kunna förlora sin kontroll över fiskbestånden i sina territorialvatten. Island har dock varit medlem i EFTA:s frihandelsorganisation sedan 1970 och är liksom Norge medlem i EES-frihandelsavtalet som trädde i kraft 1994. EES-avtalet garanterar tullfritt tillträde till EU:s inre marknad för de flesta isländska fiskprodukter, men fiskare från EU-länder har rätt till en årlig fångstkvot från isländska vatten.

En ny faktor som påverkar Islands utrikespolitik är Kinas växande roll i den arktiska regionen. Kinas större intresse för Island började först på 2010-talet och hänger samman med konsekvenserna av den globala uppvärmningen i de arktiska regionerna. Ur Kinas synvinkel är Islands läge i den västra änden av den arktiska grenen av den framtida ”Maritime Silk Road” (Polar Silk Road) användbar. Kineserna lockas också av fiskbestånden i Nordatlanten och Norra Ishavet, samt eventuella olje- och naturgasfyndigheter. Island och Kina undertecknade ett ömsesidigt frihandelsavtal 2013 som en del av Kinas bilaterala diplomati med kuststaterna i Ishavet. Kina har gjort betydande investeringar i Islands ekonomi.