Sveriges försvarsmakt

Uppgifter och styrka

  • Uppgifter: att säkra den territoriella integriteten, försvara Sverige, delta i internationella insatser och stödja andra myndigheter för att säkerställa samhällsfunktionerna
  • Försvarsredogörelsen 2020: försvarsmaktens viktigaste uppgift är att höja krigstida truppers operativa förmåga under åren 2021-2025
  • Kristida styrkemål cirka 50 000 soldater, varav 23 000 hemvärnssoldater
  • Fredstida styrkan är omkring 15 000 soldater. I reserven ingår ungefär 10 000 soldater

Försvarsmakten skall utformas och dimensioneras för att kunna möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Försvaret skall tillsammans med politiska, diplomatiska och ekonomiska initiativ sätta en tröskel som är så hög att den avhåller från försök att angripa Sverige eller för att utsätta landet för militär påtryckning.

Sveriges försvarsförmåga är främst till för att försvara det egna landet, men man vill också se det som en del av nordeuropeisk säkerhet och stabilitet där Sverige har möjlighet att påverka i Östersjöregionen. Sverige strävar till att fördjupa det bilaterala och multilaterala försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet. Samarbetet med Finland är särskilt viktigt.

Gotland är särskilt viktigt för Östersjöregionens säkerhet. Till följd av detta stationerades trupper efter 11 års frånvaro permanent på Gotland år 2017.