Försvarssamarbete mellan Finland och Sverige
Mål och innehåll:
- förstärka bägge länders försvarsförmåga och beredskap
- gemensam operativ planering
- främjande av gemensamma intressen speciellt i Östersjöområdet och i norr
- gemensamt agerande i syfte att höja tröskeln för incidenter och attacker
- fördjupa samarbetet inom utbildning och lägesbild
- med båda ländernas Nato-medlemskap utvidgande av samarbetsformerna
Bildkälla: Försvarsministeriet
Tilläggsinformation
Finlands och Sveriges försvarssamarbete är del av ett vidare nordiskt försvarssamarbete.
Inre länk till: Finlands försvarspolitik/Nordiskt försvarssamarbete
I Sveriges försvarsredovisning 2015 betonades vikten av samarbete mellan länderna för utvecklingen av det svenska försvarsmakten. Försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige började intensifieras 2015 med en gemensam rapport från försvarsministrarna om de politiska riktlinjerna för samarbetet. Målet med detta s.k. FISE-samarbetet var att utöka samarbetet till att förutom övningar även omfatta utveckling av samverkansförmåga och prestationsförmåga samt operativ planering. Försvarsministrarna undertecknade ett specificerande avtal 2018. Kommendörerna för båda ländernas försvarsmakter undertecknade ett militärstrategiskt koncept 2019, som fördjupar samarbetet inom operativ planering och övnings- och utbildningsverksamhet.
Marinen var en pionjär i fördjupandet av samarbetet. Den första övningen med Nylands brigad och svenska marinens amfibieregemente genomfördes redan 2001. Den gemensamma Swedish Finnish Amphibious Task Unit (SFATU) är planerad att nå operativ beredskap 2023. Det marina samarbetet bygger på lägesbildssamarbetet Sea Surveillance Co-Operation Finland-Sweden (SUCFIS), som man enades om 2006. Swedish Finish Naval Task Group (SFNTG) har bildats av ytstridsflottiljerna i Finland och Sverige, som nådde initial operativ förmåga 2017. Ytstrids- och kustjägarförbanden tränar årligen i de marina övningarna Lovisa och SWEFINEX.
Målet för försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland är att förbättra försvarets prestationsförmåga i båda länderna. Med samarbetet förbättrar man även effektiviteten i båda länders försvar.
I det skärpta säkerhetsläget är försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige ännu viktigare för att stärka båda ländernas försvar. Med båda ländernas Nato-medlemskap kommer samarbetsformerna att fortsätta och expandera. Även i Nato är Sverige Finlands närmaste försvarssamarbetspartner.
Finlands och Sveriges riksdag har godkänt en lagstiftning som underlättar verksamheten för ländernas försvarsstyrkor på varandras territorium. Sådana arrangemang och förberedelser underlättar också Natos försvarsplanering för Finlands och Sveriges del.
Källor och länkar